The Night Mail Poem Questions and Answers & MCQs

The Night Mail Poem Questions and Answers

The Night Mail Poem Questions and Answers & MCQs

Read the given extracts below and the following questions:

Question 1.
“Pulling up Beattock, a steady climb;
The gradient’s against her, but she’s on time.
a. Where is the above line take from and who is the poet?
b. Who is ‘she’ referred to in the above line?
c. Explain the above lines.
d. Before these lines, what is ‘she’ crossing and what is she carrying?
Answer:
a. The above line is taken from the poem” Night Mail.” The poem is written by W.H. Auden.

b. ‘She’ in the above line is referred to the Night Mail train, It has been personified as a lady by the poet.

c. The poet talks about the Night Mail train that is crossing the border with the letters, cheques and the postal orders and then is running up the slope of Beattock. This steep slope is trying to retard or hinder her speed but she overcomes this hurdle and reaches her destination on time.

d. The Night Mail train is crossing the border of England and Scotland and is carrying cheques, postal orders, letters for the rich and the poor. She is also carrying letters for the shopkeeper of the shop at the corner and for the girl who stays next door.

Question 2.
Snorting noisily as she passes Silent miles of wind-bent grass.
a. What is “snorting noisily” referred to?
b. Before this where did she pass and how?
c. What do the birds do when she passes and why?
d. What do the sheepdogs do and why? What is the only thing that shakes when she passes?
Answers:
a. As the train passes the grass fields she makes roaring sound.She covers a long distance of grassy fields and the presence of the air causes the grass to bend and bow.

b. Before this, she passed grass lands, cotton fields and moorland with rocks and stones and as she passes she overflows the white steam behind her.

c. When the Night Mail passes, the birds look at it through the bushes.They turn their heads to look at her. They stare at her empty coaches (blank-faced. or the coaches without passengers. But they don’t react as they know that she is harmless.

d. The sheepdogs also do not react when they hear the noise of the approaching Night Mail. They just keep sleeping with paws across. They know that they cannot change the course of her so they don’t bother and lie down again. They are also habituated with her movement like this daily and they know that she is harmless. So inspite of being sensitive animals, they do nothing. Ajug in the bedroom is the only thing that shakes when she passes.

Question 3.
Men long for news
a. What are these men?
b. Why do they long for news?
c. What news are they waiting for?
d. How does the poet describe the descent of the train?
Answers:
a. These men are the citizens of Scotland and London who are waiting for their letters and other messages and documents.

b. They long for news because they are waiting for the arrival of some documents or message which are very important and significant for them.

c. Some are waiting for their examination results, some for invitation, bank details, money, postal orders and many other things which are very important for them to receive.

d. With the approaching of the morning, the Night Mail also climbs down towards Glasgow. Here the poet has given a description of an industrial landscape with fields of apparatus, the furnaces standing against the dark plain like huge chessmen. And all the people of Scotland, in the valleys and beside the lake long for the news to come.

Question 4.
Thousands are still asleep
a. Who are still asleep and when?
b. What are they dreaming?
c. What do they wait with eager heart?
d. What are the different types of letters that the Night Mail bring?
Answers:
a. Thousands of people are asleep When the train is approaching towards Glasgow, Edinburgh and Aberdeen.

b. The people are dreaming of terrifying monsters (nightmares. or dreaming of friendly tea beside the band in Cranston’s and Crawford’s.

c. They are waiting eagerly for the news to come. They wait for the train and expect that the postman will come and knock at the door and will deliver them the letters and messages for which the people are waiting. The letter relieve them of their loneliness as they feel wanted and realise that they are cared. loving, cold, official, clever, stupid. long, short, etc. There are typed, printed letters and also letters which are misspelled.

Question 5.
The gradients is against her, but she is on time.
a. Who is being talked about in the above line?
b. What is gradient and why is it against her?
c. What is the significance of ‘but’ here?
d. How does ‘she’ help the people?
Answers:
a. The Night Mail is being talked about in the above line.

b. The ‘gradient’ is the mountain slope here.It is ‘against her’ because she has to climb up to the steep slope.

c. The ‘but’ here signifies that though it is tough going uphills; the train is on time despite the slopy terrain. This signifies that nothing could retard or hinder the movement of the train though she had to pass so many hurdles before reaching her destination. This same nature should also be shown by us.

d. The Night Mail connects people through the letters and messages it brings. The people feel connected on receiving letters. The letters relieve them of their loneliness as they feel wanted and realise their importance in life. They realise that they are being cared for by their friends, relatives, families, beloveds, etc.

The Night Mail Poem MCQs

Question 1.
The Night Mail is ……………..
a. an express train
b. a passenger train
c. a train that carries mail
d. a train that carries goods
Answer:
c. a train that carries mail

Question 2.
On the arrival of the Night Mail the birds are ………..
a. are frightened
b. have flown away
c. are pleased
d. are unconcerned
Answer:
d. are unconcerned

Question 3.
Why do the sheepdogs continue to sleep on the arrival of the train? Because they can’t ………..
a. attack it
b. change her course
c. bite it
d. get into it
Answer:
b. change her course

Question 4.
The Night Mail comes from ………..
a. mountains
b. moorland boulders
c. across the border
d. wind-bent grasses
Answer:
c. across the border

Question 5.
The Night Mail brings cheques and ………..
a. money orders
b. pay orders
c. count orders
d. postal orders
Answer:
d. postal orders

Question 6.
The Night Mail brings letters for the ………..at the corner.
a. house
b. farm
c. shop
d. slum
Answer:
c. shop

Question 7.
The is against her but she is on time.
a. moorland boulder
b. grassland
c. sceptre
d. gradient
Answer:
d. gradient

Question 8.
Birds turn their heads as the Night Mail ………..
a. snorts
b. approaches
c. passes
d. turns
Answer:
b. approaches

Question 9.
What does gently shake in the bedroom when the Night Mail passes?
a. a jug
b. a table
c. a glass
d. a cuo
Answer:
a. a jug

Question 10.
The train passes silent miles of ………..
a. moorland
b. wind-bent grasses
c. cotton grass
d. farmlands
Answer:
b. wind-bent grasses

Question 11.
How do the birds react when the train comes?
a. they began to chirp
b. they fly away
c. they fall asleep
d. they turn their heads to see it
Answer:
d. they turn their heads to see it

Question 12.
The train descends or climbs down __________ when dawn freshens.
a. Glasgow
b. Scotland
c. Edinburgh
d. Hebrides
Answer:
a. Glasgow

Question 13.
The four colours of the letter mentioned by the poet in the poem are ………….
a. yellow, pink, white and blue
b. red, blue, pink and yellow
c. pink, violet, white and blue
d. red, violet, blue and white
Answer:
c. pink, violet, white and blue

Question 14.
Pulling up Battock, a steady climb
a. Going away from the border of the Beattock fast
b. Going towards the border of the Beattock slowly
c. Going towards the border of the Beattock fast
d. Going away from the border of Beattock slowly
Answer:
b. Going towards the border of the Beattock slowly

Question 15.
Silent miles of wind-bent grasses.
a. small roads where winds bend grasses
b. small grass bent by winds
c. long grass bent by winds
d. long roads where the winds bend the grass
Answer:
d. long roads where the winds bend the grass

Question 16.
Asleep is granite
a. Aberdeen
b. Edinburgh
c. London
d. Scotland
Answer:
a. Aberdeen

Question 17.
Who wakes up when the train passes the farm?
a. everybody
b. a baby
c. no-one
d. farmers
Answer:
c. no-one

Question 18.
The Night Mail shovels over her shoulder
a. black smoke
b. white steam
c. hot vapours
d. dark steam
Answer:
b. white steam

Question 19.
By what does the train pass?
a. cotton grass
b. cotton fields
c. cotton mills
d. cotton balls
Answer:
a. cotton grass

Treasure Chest A Collection of ICSE Poems Workbook Answers

In the Bazaars of Hyderabad Poem Questions and Answers & Summary by Sarojini Naidu

In the Bazaars of Hyderabad Poem Questions and Answers & Summary by Sarojini Naidu

OU Degree 1st Sem English – In the Bazaars of Hyderabad Poem Questions and Answers & Summary

Comprehension – l.

Answer the following questions in 80-100 words.

Question 1.
Describe the variety of articles the goldsmiths make. Who will buy these things?
Answer:
When the poet goes up to the goldsmiths and asks them what they are making. They reply that they are making wristlet, anklet and ring to adorn us and are making bells to be tied to the feet of blue pigeons. And the bells are as thin and lightweight as the wings of a dragonfly.

They are also making golden girdles (belts or cords worn around waist) for the dancers and golden sheaths for keeping the king’s swords. Thus the goldsmiths are making a variety of articles which are bought by commoners and rich people; and dancers and kings.

Question 2.
Can you think of a reason why the musicians and magicians are paired together in one stanza? Elaborate on your answer.
Answer:
When the poet asks the musicians what instruments they are playing, they reply that they are playing on sitar, sarangi and drum. After that, the poet goes to the magicians and asks them what they are chanting. They reply that they are chanting the spells to bring in aeons (a divine power), who would help them perform their magical tricks. The musicians and magicians are paired together in one stanza because both of them have the power of spell on people and lead them to a world of fantasy.

Question 3.
Comment on the juxtaposition of the flower-girls making garlands for a bridegroom, while also making them for corpses at the same time.
Answer:
In the last stanza of the poem, the poet asks the flower girls what they are weaving with the azure (deep blue) and red tassels (strands of flower). The flower girls reply that they are making garlands for the bride and the groom and to adorn their bed for the wedding night. They also say that they are making sheets of newly brought white flowers for use on the dead man’s grave for fragrance.

There is the juxtaposition of the flower-girls making garlands for a bridegroom while also making them for corpses at the same time. The flower-girls make garlands of flowers for both happy movements and sad movements. It means that the poem celebrates both extremes of life.

Question 4.
How does this poem balance the physical world with the philosophical one?
Answer:
Sarojini Naidu’s poem balances the physical world with the philosophical one. On the one hand, the poem talks about the articles made and sold for the purpose of material happiness. For example, the merchants sell richly displayed crimson and silver coloured turbans, purple silk tunics, mirrors of amber panels and jade handled daggers. Vendors weigh saffron, lentil and rice; maidens grind sandalwood, henna and spice. Pedlars call the customers to purchase chessmen and ivory dice and satisfy their gaming habits.

Goldsmiths make wristlets, anklets, and rings; bells for the feet of the blue pigeons; golden girdles for dances golden scabbards for the king’s swords; and garlands of flowers are sold for the bridal bliss. On the other hand, the poem also talks about selling of articles of things which have philosophical significance. For example, the flower-girls wave sheets of freshly collected white blossoms to perfume the dead bodies. Life has come to full circle from physical world to philosophical world.

Question 5.
The swadeshi movement launched during the freedom struggle urged Indians to boycott British products and to rely on local ones. Re-read Naidu’s biography on page 1, and discuss what relevance the poem may have in this context.
Answer:
Sarojini Naidu wrote the poem in the context of India’s freedom movement, particularly as a part of the Swadeshi Movement. During that freedom movement, the Indians decided to boycott European merchandise and use the Indian products instead. Through the poem ‘In the Bazaars of Hyderabad’, Sarojini wanted to convey the message that India is rich in tradition and they don’t need the foreign products.

So, she goes on to give a picture of a bazaar where traditional Indian products are ruling. The poem is in the form of questions and answers. The poet asks the questions and the merchants answer them. Through this technique, she makes the picture of the bazaar visible to us.

Comprehension – II

Answer the following questions in 350-400 words.

Question 1.
Describe the scene of the bazaar in your own words.
Answer:
Sarojini Naidu wrote the poem in the context of India’s freedom movement, particularly as a part of the Swadeshi Movement. During that freedom movement, the Indians decided to boycott European merchandise and use the Indian products instead. Through the poem ‘In the Bazaars of Hyderabad’, Sarojini wanted to convey the message that India is rich in tradition and they don’t need the foreign products. So, she goes on to give a picture of a bazaar where traditional Indian products are ruling.

The poem is in the form of questions and answers. The poet asks the questions and the merchants, vendors, maidens, pedlars, goldsmiths, fruitmen, musicians, magicians, flower- girls answer them. The poem begins with the poet’s question to the merchants about what they are selling.

She sees that the goods are displayed nicely to attract the buyers. The merchants reply that they are selling crimson (deep red) and silver coloured turbans, purple brocade tunics (loose long kurtha), mirrors with amber-frame and daggers (knife) with handles made of jade (a green stone).

The poet then visits the vendors, the maidens and the pedlars (salesmen). She asks the vendors what they are weighing for sale. The vendors reply that they are weighing saffron, lentil and rice. The poet then asks the maiden girls what they are grinding. The reply comes that they are grinding sandalwood, henna and spices. Then the poet asks the pedlars what they are calling as their trade cry. They say that they are selling chessmen and dice made from ivory for the game of chess.

Now the poet goes up to the goldsmiths and asks them what they are making. They reply that they are making wristlet, anklet and ring to adorn us and are making bells to be tied to the feet of blue pigeons. And the bells are as thin and lightweight as the wings of a dragonfly. They are also making golden girdles (belts or cords worn around waist) for the dancers and golden sheaths for keeping the king’s swords.

The poet now asks the fruit sellers what fruits they are selling. They answer that they are selling the fruits such as citron, pomegranate and plum. Now as the poet asks the musicians what instruments they are playing, they reply that they are playing on sitar, sarangi and drum. After that, the poet goes to the magicians and asks them what they are chanting. They reply that they are chanting the spells to bring in aeons (a divine power), who would help them perform their magical tricks.

In the last stanza of the poem, the poet asks the flower girls what they are weaving with the azure (deep blue) and red tassels (strands of flower). The flower girls reply that they are making garlands for the bride and the groom and to adorn their bed for the wedding night.

They continue to say that they are making sheets of newly brought white flowers for use on the dead man’s grave for fragrance. In this way, poet Sarojini Naidu portraits the scenes of the bazaars of Hyderabad and gives us a sense of the rich Indian heritage.

Question 2.
Reading this poem is an experience that involves the senses. Discuss.
Answer:
Reading Sarojini Naidu’s poem ‘In the Bazaars of Hyderabad’ provides us with an experience that involves the senses. The poet describes the articles and goods in rich fashion. The colours and material used for making different merchandise that find place in the poem touch every human sense and therefore, the poem is a visual treat to its readers.

The poem begins with the poet’s question to the merchants about what they are selling. She sees that the goods are displayed nicely to attract the buyers. The merchants reply that they are selling crimson (deep red) and silver coloured turbans, purple brocade tunics (loose long kurtha), mirrors with amber-frame and daggers (knife) with handles made of jade (a green stone).

The poet then visits the vendors, the maidens and the pedlars (salesmen) and asks about their goods on sale. The vendors reply that they are weighing saffron, lentil and rice. The maiden girls are grinding sandalwood, henna and spices. The pedlars are selling chessmen and dice made from ivory for the game of chess.

Now the poet goes up to the goldsmiths and asks them what they are making. They reply that they are making wristlet, anklet and ring to adorn us and are making bells to be tied to the feet of blue pigeons. And the bells are as thin and lightweight as the wings of a dragonfly. They are also making golden girdles (belts or cords worn around waist) for the dancers and golden sheaths for keeping the king’s swords.

When asked, the fruit sellers answer that they are selling the fruits such as citron, pomegranate and plum. Now as the poet asks the musicians what instruments they are playing, they reply that they are playing on sitar, sarangi and drum. After that, the poet goes to the magicians and asks them what they are chanting. They reply that they are chanting the spells to bring in aeons (a divine power), who would help them perform their magical tricks.

In the last stanza of the poem, the poet asks the flower girls what they are weaving with the azure (deep blue) and red tassels (strands of flower). The flower girls reply that they are making garlands for the bride and the groom and to adorn their bed for the wedding night.

They continue to say that they are making sheets of newly brought white flowers for use on the dead man’s grave for fragrance. Therefore, poet Sarojini Naidu’s poem, ‘In the Bazaars of Hyderabad’ portraits the beautiful scenes of the bazaars of Hyderabad and gives us a rich visual treat to our sense whereby we can feel the rich Indian heritage.

Question 3.
What do you think are the special features of the bazaar? How does it compare with a fair or bazaar in your town?
Answer:
Sarojini Naidu’s poem ‘In the Bazaars of Hyderabad’ presents the rich-heritage of the Indian culture and tradition. It explains the special features of the typical bazaars of Indian towns and cities. The poet describes the articles and goods in rich fashion with their colours and materials.

The bazaars mentioned in the poem are rich in terms cost, artistry, skills, and self-sufficiency and thereby their representation to the world. However, when we compare these bazaars with a fair or bazaar in our towns, we can find that the present- day-bazaars are inferior to the ones mentioned in the poem.

The poem begins with the poet’s question to the merchants about what they are selling. She sees that the goods are displayed nicely to attract the buyers. The merchants reply that they are selling crimson (deep red) and silver coloured turbans, purple brocade tunics (loose long kurtha), mirrors with amber-frame and daggers (knife) with handles made of jade (a green stone). If we compare our fairs, we hardly find the mirrors with such costly frames, coloured silk tunics or turbans.

The poet then visits the vendors, the maidens and the pedlars (salesmen) and asks about their goods on sale. The vendors reply that they are weighing saffron, lentil and rice. The maiden girls are grinding sandalwood, henna and spices. The pedlars are selling chessmen and dice made from ivory for the game of chess. In the contrast, sandalwood is not ground in the bazaars now-a-days.

Similarly, the goldsmiths in the poem are making wristlet, anklet and ring to adorn us and are making bells to be tied to the feet of blue pigeons. And the bells are as thin and lightweight as the wings of a dragonfly. They are also making golden girdles (belts or cords worn around waist) for the dancers and golden sheaths for keeping the king’s swords. In the present day fairs, it is difficult to find bells being tied on the pigeon feet. Moreover no kings, no scabbards of gold!

In the present-day bazaars, we also find the fruit sellers selling the fruits such as citron, pomegranate and plum. We can also see musicians playing on sitar, sarangi and drum; and magicians chanting the spells to bring in aeons (a divine power), who would help them perform their magical tricks.

There is similarity between the bazaars mentioned in the poem and the bazaars of now-a-days. We can also find the flower girls weaving flowers of different colours with the azure (deep blue) and red tassels (strands of flower); and making garlands for the bride and the groom and to adorn their bed for the wedding night. We can also see them making sheets of newly brought white flowers for use on the dead man’s grave for fragrance.

Therefore, poet Sarojini Naidu’s poem, ‘In the Bazaars of Hyderabad’ portraits the beautiful scenes of the bazaars of Hyderabad and gives us a rich visual treat to our sense whereby we can feel the rich Indian heritage.

Question 3.
What do you think are the special features of the bazaar? How does it compare with a fair or bazaar in your town?
Answer:
Sarojini Naidu’s poem ‘In the Bazaars of Hyderabad’ presents the rich-heritage of the Indian culture and tradition. It explains the special features of the typical bazaars of Indian towns and cities. The poet describes the articles and goods in rich fashion with their colours and materials.

The bazaars mentioned in the poem are rich in terms cost, artistry, skills, and self-sufficiency and thereby their representation to the world. However, when we compare these bazaars with a fair or bazaar in our towns, we can find that the present- day-bazaars are inferior to the ones mentioned in the poem.

The poem begins with the poet’s question to the merchants about what they are selling. She sees that the goods are displayed nicely to attract the buyers. The merchants reply that they are selling crimson (deep red) and silver coloured turbans, purple brocade tunics (loose long kurtha), mirrors with amber-frame and daggers (knife) with handles made of jade (a green stone). If we compare our fairs, we hardly find the mirrors with such costly frames, coloured silk tunics or turbans.

The poet then visits the vendors, the maidens and the pedlars (salesmen) and asks about their goods on sale. The vendors reply that they are weighing saffron, lentil and rice. The maiden girls are grinding sandalwood, henna and spices. The pedlars are selling chessmen and dice made from ivory for the game of chess. In the contrast, sandalwood is not ground in the bazaars now-a-days.

Similarly, the goldsmiths in the poem are making wristlet, anklet and ring to adorn us and are making bells to be tied to the feet of blue pigeons. And the bells are as thin and lightweight as the wings of a dragonfly. They are also making golden girdles (belts or cords worn around waist) for the dancers and golden sheaths for keeping the king’s swords. In the present day fairs, it is difficult to find bells being tied on the pigeon feet. Moreover no kings, no scabbards of gold!

In the present-day bazaars, we also find the fruit sellers selling the fruits such as citron, pomegranate and plum. We can also see musicians playing on sitar, sarangi and drum; and magicians chanting the spells to bring in aeons (a divine power), who would help them perform their magical tricks.

There is similarity between the bazaars mentioned in the poem and the bazaars of now-a-days. We can also find the flower girls weaving flowers of different colours with the azure (deep blue) and red tassels (strands of flower); and making garlands for the bride and the groom and to adorn their bed for the wedding night. We can also see them making sheets of newly brought white flowers for use on the dead man’s grave for fragrance.

In her poem, Sarojini Naidu presents the beautiful bazaars of Hyderabad. The poem also presents us an opportunity to compare the bazaars of then Hyderabad with those of the present Hyderabad and other towns and villages.

In the Bazaars of Hyderabad Poem Summary in English

Sarojini Naidu (1879-1949) was not only a patriot and freedom fighter, but also a great poet. She was born in Hyderabad, into a highly educated Bengali family. She was an active participant in India’s freedom movement. An outstanding public speaker, she was elected president of the Indian National Congress in 1925. She worked for women’s education and franchise, and campaigned against purdah.

She became the Governor of Uttar Pradesh in independent India and thus became the first woman Governor in India. Naidu anchored her poetry in the culture of India. When she started writing poetry, she imitated English poets. Soon, however, she began to write about Indian themes. She played an important part in the social and cultural life of Hyderabad for many years. Gandhi hailed her as Bharat Kokila (‘The Nightingale of India’).

Sarojini Naidu wrote the poem in the context of India’s freedom movement, particularly as a part of the Swadeshi Movement. During that freedom movement, the Indians decided to boycott European merchandise and use the Indian products instead. Through the poem ‘In the Bazaars of Hyderabad’, Sarojini wanted to convey the message that India is rich in tradition and they don’t need the foreign products. So, she goes on to give a picture of a bazaar where traditional Indian products are ruling.

The poem is in the form of questions and answers. The poet asks the questions and the merchants answer them. Through this technique, she makes the picture of the bazaar visible to us. The poem contains five stanzas of six lines each. It follows a unique rhyme scheme where the second, fourth and sixth lines in each stanza rhyme together. The third and fifth lines also rhyme in the same manner. The last stanza is a slight exception though. So the general scheme is ABCBCB.

The poem begins with the poet’s question to the merchants about what they are selling. She sees that the goods are displayed nicely to attract the buyers. The merchants reply that they are selling crimson (deep red) and silver coloured turbans, purple brocade tunics (loose long kurtha), mirrors with amber-frame and daggers (knife) with handles made of jade (a green stone).

The poet then visits the vendors, the maidens and the pedlars (salesmen). She asks the vendors what they are weighing for sale. The vendors reply that they are weighing saffron, lentil and rice. The poet then asks the maiden girls what they are grinding. The reply comes that they are grinding sandalwood, henna and spices. Then the poet asks the pedlars what they are calling as their trade cry. They say that they are selling chessmen and dice made from ivory for the game of chess.

Now the poet goes up to the goldsmiths and asks them what they are making. They reply that they are making wristlet, anklet and ring to adorn us and are making bells to be tied to the feet of blue pigeons. And the bells are as thin and lightweight as the wings of a dragonfly. They are also making golden girdles (belts or cords worn around waist) for the dancers and golden sheaths for keeping the king’s swords.

The poet now asks the fruit sellers what fruits they are selling. They answer that they are selling the fruits such as citron, pomegranate and plum. Now as the poet asks the musicians what instruments they “are playing, they reply that they are playing on sitar, sarangi and drum. After that, the poet goes to the magicians and asks them what they are chanting. They reply that they are chanting the spells to bring in aeons (a divine power), who would help them perform their magical tricks.

In the last stanza of the poem, the poet asks the flower girls what they are weaving with the azure (deep blue) and red tassels (strands of flower). The flower girls reply that they are making garlands for the bride and the groom and to adorn their bed for the wedding night. They continue to say that they are making sheets of newly brought white flowers for use on the dead man’s grave for fragrance.

Therefore, poet Sarojini Naidu represents an Indian market to give us a sense of the rich Indian heritage. This poem was her protest against the European products and an appreciation of our own goods. With this poem, Ms. Naidu sensitises the people about the Swadeshi movement.

In the Bazaars of Hyderabad Poem Summary in Telugu

సరోజినీ నాయుడు (1879-1949) దేశభక్తుడు మరియు స్వాతంత్ర్య సమరయోధురాలు మాత్రమే కాదు, గొప్ప కవయిత్రి కూడా. ఆమె హైదరాబాద్లో ఉన్నత విద్యావంతులైన బెంగాలీ కుటుంబంలో జన్మించింది. ఆమె భారతదేశ స్వాతంత్ర్య ఉద్యమంలో చురుకుగా పాల్గొనేవారు. అత్యత్తమ ప్రజా వక్త, అమె 1925లో భారత జాతీయ కాంగ్రెస్ అధ్యక్షురాలిగా ఎన్నికయ్యారు.

ఆమె మహిళల విద్య మరియు ఫ్రాంచైజీ కోసం పనిచేసింది మరియు పర్దాకు వ్యతిరేకంగా (ప్రచారం చేసింది. ఆమె స్వతంత్ర భారతదేశంలో ఉత్తరప్రదేశ్కు గవర్నర్గా పనిచేశారు మరియు తద్వారా భారతదేశంలో మొదటి మహిళా గవర్నర్గా అవతరించారు. నాయుడు ఆమె కవిత్వాన్ని భారతదేశ సంస్కృతిలో ఎంకరేజ్ చేశారు.

ఆమె కవిత్వం రాయడం ప్రారంభించినప్పుడు, ఆమె ఆంగ్ల కవులను అనుకరించింది. అయితే, త్వరలోనే ఆమె భారతీయ ఇతివృత్తాల గురించి రాయడం ప్రారంభించింది. ఆమె అనేక సంవత్సరాలు హైదరాబాద్ సామాజిక మరియు సాంస్మృతిక జీవితంలో ఒక ముఖ్యమైన పాత్ర పోషించింది. గాంధీ ఆమెను భారత్ కోకిల (‘ది నైటింగేల్ ఆఫ్ ఇండియా’) అని కీర్తించారు.

సరోజినీ నాయుడు భారత స్వాతంత్ర్య ఉద్యమం సందర్భంలో, ముఖ్యంగా స్వదేశీ ఉద్యమంలో భాగంగా ఈ కవితను రాశారు. ఆ స్వాతంత్ర్య ఉద్యమ సమయంలో, భారతీయులు యూరోపియన్ వస్తువులను బహిష్కరించాలని మరియు బదులుగా భారతీయ ఉత్పత్తులను ఉపయోగించాలని నిర్ణయించుకున్నారు. ‘ఇన్ ద బజార్స్ ఆఫ్ హైదరాబాద్’ అనే కవిత ద్వారా సరోజిని భారతదేశం సంర్రదాయాలతో సుసంపన్నమైనదని, పారికి విదేశీ ఉత్పత్తులు అవసరం లేదనే సందేశాన్ని అందించాలనుకున్నారు. కాబట్టి, ఆమె సాంర్రదాయ భారతీయ ఉత్పత్తులు పాలించే బజార్ చిత్రాన్ని అందించింది.

కవిత ప్రశ్నలు మరియు సమాధానాల రూపంలో ఉంది. కవి ప్రశ్నలు అడుగుతాడు మరియు వ్వాపారులు వాటికి సమాధానాలు ఇస్తారు. ఈ టెక్నిక్ ద్వారా, అమె బజార్ యొక్క చిత్రాన్ని మనకు కనిపించేలా చేస్తుంది. పద్యంలో ఒక్కొక్కటి ఆరు పంక్తుల ఐదు చరణాలు ఉన్నాయి. ఇది డ్రతి చరణంలోని రెండవ, నాల్గవ మరియు ఆరవ పంక్తులు కలిసి ఉండే ప్రత్యేక ప్రాస పథకాన్ని అనుసరిస్తుంది. మూడవ మరియు ఐదవ పంక్తులు కూడా అదే పద్ధతిలో ప్రాసను కలిగి ఉంటాయి. చివరి చరణం కొంచెం మినహాయింపు. కాబట్టి సాధారణ పథకం ABCBCB.

వారు ఏమి విక్రయిస్తున్నారు అని వ్యాపారులసు కవి ప్రశ్నతో కవిత ప్రారంభమవుతుంది. కొనుగోలుదారులను ఆకర్షించడానికి వస్తువులు చక్కగా ప్రదర్శించబడడాన్ని ఆమె చూస్తుంది. వ్యాపారులు తాము క్రిమ్సున్ (లోతైన ఎరుపు) మరియు వెండి రంగు తలపాగాలు, పర్పుల్ ట్రోకేడ్ ట్యూనిక్స్ (వదులుగా పొడవాటి కుర్తా), కాషాయం-(ఫేమ్తో కూడిన అద్దాలు మరియు జాడే (ఆకుపచ్చ రాయి) తో చేసిన హ్యోండిల్స్తో కూడిన బాకులు (కత్తి) విక్రయిస్తున్నట్లు బదులిచ్చారు.

కవి అప్పుడు విక్రేతలను, కన్యలను మరియు పెడ్లర్లును (అమ్మకందారులను) సందర్శిస్తాడు. ఆమె అమ్మకానికి ఏమి తూకం వేస్తున్నారని విక్రేతలను అడుగుతుంది. కుంకుమ, పప్పు, బియ్యం తూకం వేస్తున్నామని విక్రేతలు సమాధానమిస్తున్నారు. అప్పుడు కన్యాశుల్కం ఏమి గ్రెండ్ చేస్తున్నావు అని కవి అడిగాడు. గంధం, గోరింట, సుగంధ (ద్రవ్యాలు రుబ్బుతున్నారని సమాధానం వస్తుంది. అప్పుడు కవి పెడ్లగు తమ వ్యాపార కేకగా పిలుస్తున్నారని అడుగుతాడు. చదరంగం ఆట కోసం ఏనుగు దంతాలతో తయారు చేసిన చదరంగం, పాచికలు విక్రయిస్తున్నట్లు చెటుతున్నారు.

ఇప్పుడు కవి స్వర్ణకారుల దగ్గరకు వెళ్లి ఏం చేస్తున్నావని అడిగాడు. వారు మమ్మల్ని అలంకరించేందుకు మణికట్టు, చీలమండ మరియు ఉంగరాన్ని తయారు చేస్తున్నారని మరియు నీలి పావురాల పాదాలకు కట్టడానికి గంటలు తయారు చేస్తున్నారని వారు సమాధానమిచ్చారు. మరియు గంటలు డ్రాగన్పై రెక్కల వలె సన్నగా మరియు తేలికగా ఉంటాయి. వారు నృత్యకారులకు బంగారు కవచాలు (నడుము చుట్టూ ధరించే బెల్టులు లేదా (త్రాడులు) మరియు రాజు కత్తులు ఉంచడానికి బంగారు తొడుగులు కూడా తయారు చేస్తున్నారు.

కవి ఇప్పుడు పండ్ల అమ్మేవాళ్లను ఏ పండ్లను విక్రయిస్తున్నారని అడిగాడు. సట్రాన్, దానిమ్మ, రేగు వంటి పండ్లను విక్రయిస్తున్నామని సమాధానమిస్తున్నారు. ఇప్పుడు కవిగారు సంగీత విద్వాంసులను ఏ వాయిద్యాలు వాయిస్తున్నారని అడగగా, వారు సితార్, సారంగి మరియు డ్రమ్ పై వాయిస్తున్నారని సమాధానం ఇచ్చారు. ఆ తర్వాత కవి మం(త్రగాళ్ల దగ్గరకు వెళ్లి ఏం జపిస్తున్నారని అడిగాడు. వారు తమ మంత్ర విన్యాసాలను ప్రదర్శించడంలో సహాయపడే ఏయన్స్ (ఒక దైవిక శక్తి) ని తీసుకురావడానికి మం(త్రాలను జపిస్తున్నారని వారు సమాధానం ఇచ్చారు.

కవిత చివరి చరణంలో, ఆకాశనీలం (లోతైన నీలిరంగు) మరియు ఎర్రటి కుచ్చులు (పువ్వుల తంతువులు) తో ఏమి నేస్తున్నారని కవి పూల అమ్మాయిలను అడుగుతాడు. తాము వధూవరులకు దండలు చేస్తున్నామని మరియు పెళ్లి రాత్రికి వారి మంచాన్ని అలంకరించుకుంటామని పూల అమ్మాయిలు జవాబిస్తారు.

చనిపోయిన వ్యక్తి సమాధిపై సువాసన కోసం కొత్తగా తెచ్చిన తెల్లటి పువ్వుల షీట్లను తయారు చేస్తున్నామని వారు చెబుతూనే ఉన్నారు. అందువల్ల, కవయిత్రి సరోజినీ నాయుడు మనకు గొప్ప భారతీయ వారసత్వం యొక్క భావాన్ని అందించడానికి భారతీయ మార్కెట్ను సూచిస్తుంది. ఈ పద్యం యూరోపియన్ ఉత్పత్తులపై ఆమె నిరసన మరియు మన స్వంత వస్తువులసు ప్రశంసించింది. ఈ కవితతో శ్రీమతి నాయుడు స్వదేశీ ఉద్యమం గురించి ప్రజలను చైతన్య పరిచారు.

In The Bazaars of Hyderabad – Sarojinin Naidu

What do you sell O ye merchants?
Richly your wares are displayed.
Turbans of crimson and silver,
Tunics of purple brocade,
Mirrors with panels of amber,
Daggers with handles of jade.

What do you weigh, O ye vendors?
Saffron and lentil and rice.
What do you grind, O ye maidens?
Sandalwood, henna and spice.

What do you call, O ye pedlars?
Chessmen and ivory dice.

What do you make, O ye goldsmiths?
Wristlet and anklet and ring,
Bells for the feet of blue pigeons
Frail as a dragon-fly’s wing,
Girdles of gold for dancers,
Scabbards of gold for the king.

What do you cry, O ye fruitmen?
Citron, pomegranate and plum.
What do you play, O musicians?

Sitar, sarangi and drum.
What do you chant, O magicians?
Spells for aeons to come.

What do you weave, O ye flower-girls
With tassels of azure and red?
Crowns for the brow of a bridegroom,
Chaplets to garland his bed.
Sheets of white blossoms new-garnered
To perfume the sleep of the dead.

Glossary:

wares: articles offered for sale crimson: a deep red
tunic: an upper garment, slightly longer than a shirt
brocade: a rich patterned fabric, typically woven with gold or silver thread
amber: a deep yellow-orange colour
dagger: a short knife with a pointed blade used for piercing or stabbing
jade: a hard green semiprecious stone
pedlar: someone who travels about selling his wares
girdle: belt or cord worn around the waist
scabbard : a close-fitting cover for a dagger or a sword
citron: a kind of citrus fruit, similar to oranges
sarangi: a stringed musical instrument, played with a bow
aeon: an immeasurably long period of time
tassel: a bunch of decorative threads knotted at one end
azure: bright blue
chaplet: garland
new-garnered: freshly plucked

OU Degree 1st Sem English Study Material

Bonku Babu’s Friend Story Questions and Answers & MCQs

Bonku Babu’s Friend Story Questions and Answers & MCQs

Bonku Babu’s Friend Story Questions and Answers & MCQs

A. Read the passage and answer the questions:

No one had ever seen Bonku Babu get cross. To tell the truth, it was difficult to imagine what he might say or do if one day he did get angry. It was not as if there was never any reason for him to lose his temper. For the last twenty-two years, Bonku Babu had taught geography and Bengali at the Kankurgachhi Village Primary School.

Every year, a new batch of students replaced the old one, but old or new, the tradition of teasing poor Bonku Babu continued among all the students. Some drew his cartoon on the blackboard; others put glue on his chair; or, on the night of Kali Puja, they lit a chasing-rocket and set it off right behind him. Bonku Babu did not get upset by any of this. Only sometimes, he cleared his throat and said, “Shame on you, boys!”

Answer the Following Questions

Question 1.
Why did no one have ever seen Bonku Babu get cross?
Answer:
Bonku Babu was a calm-head and timid person who, though knowledgeable, could not protest against the humiliation he had to face everywhere. Therefore no one had ever seen him get cross.

Question 2.
What was the profession of Bonku Babu?
Answer:
Bonku Babu was a teacher of Bengali and Geography at the Kankurgachi Village Primary School. He had been teaching there for 22 years. He was popular among his students. He was good in his job yet he faced various problems in his workplace.

Question 3.
How was the relationship between Bonku Babu and his students?
Answer:
Though Bonku Babu was a good and kind-hearted person, he always used to get taunted by his students. Students made fun of him by drawing his cartoon on the blackboard or putting glue on his chair or chasing a rocket behind him at the Kalipuja. They made his life miserable at the school.

Question 4.
What would happen if one-day Bonku Babu get angry?
Answer:
No one had ever seen Bonku Babu getting angry. He used to teach in a primary school for 22 years, tolerating all the teasing and taunting. He never protested. Sometimes he just as said “Shane on you, boys!” But that was just a mild comment compared to what he had to face every day. So if he ever would lose his temper, no one would know what he would do or say or how would he react.

B. Read the extract below and answer the questions that follow:

During the weekend, Bonku Babu went to the lawyer, Sripati Majumdar’s house, to spend the evenings with other regulars. On a number of occasions, he had come back thinking “Enough, never again!” The reason was simply that he could put up with the pranks played by the boys in his school, but when grown-ups, even middle-aged men started playing the fool with him, it became too much to bear. At these addas that Sripati Babu hosted in the evenings, nearly everyone poked fun at Bonku Babu, sometimes bringing his endurance almost to breaking point.

Answer the Following Questions:

Question 1.
Where did Bonku Babu use to go on weekends?
Answer:
On weekends, Bonku Babu used to go to the lawyer Sripati Majumdar’s house to spend his evening time with his fellow-mates.

Question 2.
Why did he think “enough, never again”?
Answer:
Not only his students but also the grown-ups even the middle-aged men used to play pranks on him and poked fun at him. At Sripati Babu’s adda, nearly everyone used to taunt him which sometimes brought his endurance at the breaking point. At this, he used to think “enough, never again”.

Question 3.
What became too much to bear for Bonku Babu and why?
Answer:
Bonku Babu used to get bullied by his students at school each and every day. He somehow tolerated all those. But when he went to Sripati Babu’s place, even the adults used to make fun of him. They used to taunt him and tease him in their own way which made him very sad. So that is why these insults and mockery became too much to bear for Bonku Babu.

Question 4.
What idea do you get about Bonku Babu’s condition from the above mentioned passage?
Answer:
From the above mentioned passage, we came to know that Bonku Babu was in a very troubled position. He always got bullied by the children and the adults. These made him feel sad and miserable. Though he wanted to protest, he could not.

C. Read the extract below and answer the questions that follow

On one particular day, the topic of conversation was space – in other words, they were talking of spaceships and space-travel. Soon after sunset, a moving point of light had been seen in the northern sky. A similar light was seen three months ago, which had led to much speculation.

In the end, it had turned out to be a Russian satellite, called Khotka – or was it Phoska? Anyway, this satellite was supposed to be going round the earth at a height of 400 miles, and providing a lot of valuable information to scientists.

That particular evening, Bonku Babu was the first to spot the strange light. Then he called Nidhu Babu and showed it to him. However, when he arrived at the meeting he found that Nidhu Babu had coolly claimed full credit for being the first person to see it, and was boasting a great deal about it.

Bonku Babu said nothing. No one in the group knew much about satellites, but that did not stop them from offering their views. Said Chandi Babu, “You can say what you like, but I don’t think we should waste our time worrying about satellites

Answer the Following Questions

Question 1.
What were they talking on one particular day?
Answer:
On one particular day, as Bonku Babu was at Sripati Babu’s place, everyone was busy at discussing about a specific topic. They were talking about spaceships and space-travel.

Question 2.
Why was Bonku Babu silent?
Answer:
One evening, while Bonku babu and Nidhu was together, Bonku Babu saw a strange light and showed it to Nidhu Babu. But at their adda, Nidhu Babu took full credit of it and told everyone that he was the first person to see it. This kind of humiliated him so Bonku Babu was silent.

Question 3.
Why did no one in the group know about satellites?
Answer:
No one in the group did not have much knowledge about satellites and so they did not have any idea about what the name of the satellite or where it had been seen. They did not care about it at all.

Question 4.
After reading the above mentioned passage, what idea do you form about the people of Sripati Babu’s adda?
Answer:
The people of Sripati Babu’s place were not at all concerned about anything. They simply used to come there and gossip about anything they did not care. They considered Bonku Babu as an in signifant person that is why they simply ignored him.

D. Read the extract below and answer the questions that follow:

A few moments later, Bonku Babu – still fixed stiffly at the same spot – saw that the object gradually stopped ‘breathing’. All at once, his ears ceased ringing and the humming stopped. A second later, a voice spoke, shattering the silence of the night.

It sounded human, but was extraordinarily thin. “Milipi-ping kruk! Milipi-ping kruk!” it said loudly. Bonku Babu jumped a little. What did it mean? What language was this? And where was the speaker? The next words the voice spoke made his heart jump again.

“Who are you? Who are you?”
Why, these were English words! Was the question addressed to him? Bonku Babu swallowed. “I am Bonkubihari Datta, sir, Bonkubihari Datta,” he replied.
“Are you English? Are you English?” the voice went on.
“No, sir!” Bonku Babu shouted back. “Bengali, sir. A Bengali kayastha.”
This was followed by a short pause. Then the voice came back, speaking clearly: “Namaskar!” Bonku Babu heaved a sigh of relief and returned the greeting.

“Namaskar!” he said, suddenly realizing that the invisible bonds that were holding him tightly had disappeared. He was free to run away, but he did not. Now his astounded eyes could see that a portion of the glass mound was sliding to one side, opening out like a door.

Answer the Following Questions

Question 1.
What stopped ‘breathing’?
Answer:
Once, while returning from Sripati Babu’s place, Bonku Babu saw a strange object. The object seemed mysterious and unearthly. That object made Bonku Babu immobile and stopped ‘breathing’.

Question 2.
What did Bonku Bihari suddenly realise?
Answer:
Bonku Babu suddenly realised that the invisible bonds that were holding him tightly had disappeared. Though he was now free to flee, he stayed instead as he wanted to know more about what was to come. He was surprised and somewhat afraid, but he decided not to go.

Question 3.
Why did the strange creature change his language?
Answer:
At first, the creature was talking in his own language which was not understandable to Bonku Babu. So, to communicate with him, he changed his language.

Question 4.
How was the meeting between Bonku Babu and the alien?
Answer:
For, Bonku Babu the meeting was at first scary. He was also confused about what he was witnessing. But when the started their conversation, it slowly became interning and enlightening for both of them, especially Bonku Babu. He was really started to like taking with the Alien.

E. Read the extract below and answer the questions that follow:

The creature walked slowly towards Bonku Babu, and stopped only a few feet away. Then it gave him a steady, unblinking stare. Automatically, Bonku Babu found himself folding his hands. Having stared at him for nearly a minute, it spoke in the same voice that sounded more like a flute than anything else, “Are you human?”
“Yes!”
“Is this Earth?”
“Yes!”
“Ah, I thought as much. My instruments are not working properly. I was supposed to go to Pluto. I wasn’t sure where I had landed, so I spoke to you first in the language they use on Pluto. When you didn’t reply, I could tell I had lartded on Earth. A complete waste of time and effort. It happened once before. Instead of going to Mars, I veered off and went to Jupiter. Delayed me by a whole day, it did. Heh heh heh!”

Answer the Following Questions

Question 5.
When did Bonku Babu find himself folding his hands?
Answer:
Walking towards Bonku Babu, when he stopped only a few feet away and gave a steady and unblinking stare at him, his hands folded automatically.

Question 6.
What did the creature ask Bonku Babu after giving him a stare? What happened to the creature previously?
Answer:
After staring at Bonku Babu, he asked him if he was human. When Bonku Babu replied ‘yes’, he asked again if that was earth. Previously, he went to Jupiter instead of going to Mars

Question 7.
How did the creature realize that he reached earth?
Answer:
The spaceship in which the creature was travelling had some faults in its instruments. He was supposed to go to Pluto. When he landed, he wasn’t sure about the place. But when he asked Bonku Babu in the language they use in Pluto he did not reply but when he asked in English and Bonku Babu replied, he understood. That is.,why he realized that he reached earth.

Question 8.
How did the meeting with Ang change Bonku Babu’s life?
Answer:
Bonku Babu was a good-natured and calm-head person who was always treated badly by his students as well as fellow-mates. But he never protested and endured everything. The meeting with Ang helped him open up his mind and change his point of view. Ang’s friendly and easy-going nature helped to boost up his confidence. He was finally able to speak for himself. In this way, Ang made Bonku Babu’s life better.

Bonku Babu’s Friend Story Poem MCQs

Choose the correct alternative to complete the following sentences:

Question 1.
Why did Banku Babu not run away?
a. His legs and hands were tied.
b. He wanted to know who or what was the cause of the strange happening in the grove.
c. He could not feel his leg.
Answer:
b. He wanted to know who or what was the cause of the strange happening in the grove.

Question 2.
Why did the creature realize that he was not on Pluto?
a. Bonku Babu did not reply to the strange language that he spoke.
b. There were no animals.
c. The plants looked different.
Answer:
a. Bonku Babu did not reply to the strange language that he spoke.

Question 3.
Why was Banku Babu a mild-mannered man?
a. He never laughed.
b. He never reacted even when the students teased him.
c. He was afraid of the alien.
Answer:
b. He never reacted even when the students teased him.

Question 4.
Why did Bonku Babu almost jump up?
a. He could not hear the voice clearly.
b. He was frightened of the strange creature in front of him.
c. He could not understand who was talking and what was being said.
Answer:
c. He could not understand who was talking and what was being said.

Question 5.
When did Bonku Babu feel very uncomfortable?
a. The creature examined him by pressing his arms and legs with his fingers.
b. The creature spoke to him.
c. The creature tried to poke him.
Answer:
a. The creature examined him by pressing his arms and legs with his fingers.

Question 6.
What was the creature’s fault?
a. He did not speak up against bribery.
b. He did not have a bath every day.
c. He allowed people to hurt and insult him.
Answer:
c. He allowed people to hurt and insult him.

Question 7.
Why Sripati Majumdar used to invite people in his house?
a. So that he could talk to them.
b. It made him feel important.
c. He liked feeding them.
Answer:
b. It made him feel important.

Question 8.
Why was Chandi Babu not interested to talk about rockets?
a. He had not seen them take off.
b. He would get burnt if he went near them.
c. He was afraid of them.
Answer:
a. He had not seen them take off.

Question 9.
Why did Nidhu Babu and others laugh at Bonku Babu?
a. He wanted to know what would happen if aliens landed on earth.
b. They thought he was stupid.
c. He was so quiet.
Answer:
b. They thought he was stupid.

Question 10.
Why did Bonku Babu leave Sripati Majumdar’s house early?
a. He wanted to meet the alien
b. He wanted to rest at home
c. He was tired of being made fun of
Answer:
c. He was tired of being made fun of

Question 11.
from the pink light was coming?
a. A bowl of water with coloured fish in it.
b. A giant football in the field.
c. An unturned giant glass bowl.
Answer:
c. An unturned giant glass bowl.

Question 12.
Why did Ang leave in his spaceship?
a. He had to go to the planet Pluto.
b. Bonku Babu told him to go away.
c. He had some other work
Answer:
a. He had to go to the planet Pluto.

Question 13.
Which subjects does Banku Babu teach in school?
a. Bengali and English
b. Geography and Bengali
c. History
Answer:
b. Geography and Bengali

Question 14.
What is the profession of Sripati Majumdar?
a. A teacher
b. A doctor
c. A lawyer
Answer:
c. A lawyer

Question 15.
A moving point of light had been seen in which part of the sky?
a. Northern sky
b. Southern part of the sky
c. Middle sky
Answer:
b. Southern part of the sky

Question 16.
How many months ago was a similar light seen?
a. Two month ago
b. Three month ago
c. One month ago
Answer:
b. Three month ago

Question 17.
At what height the Russian satellite was to be going round the earth?
a. 400 miles
b. 200 miles
c. 500 miles
Answer:
a. 400 miles

Question 18.
Who first spotted the Russian satellite?
a. Sripati Babu
b. Nidhu Babu
c. Banku Babu
Answer:
c. Banku Babu

Question 19.
Who was the owner of the bamboo grove?
a. Banku Babu
b. Poncha Ghosh
c. Nidhu Babu
Answer:
b. Poncha Ghosh

Question 20.
Who wrote the story ‘Bonku Babu’s Friend’?
a. Rabindra Nath Tagore
b. Satyajit Ray
c. None of these
Answer:
a. Rabindra Nath Tagore

Question 21.
For how many days was Bonku Babu injured?
a. 3 days
b. 4 days
c. 1 month
Answer:
a. 3 days

Question 22.
Who dropped his cup after hearing Bonku Babu’s speech?
a. Poncha Ghosh
b. Nidhu Babu
c.Ramkanai
Answer:
c.Ramkanai

Question 23.
In which year did Satayajit Ray die?
a. 1992
b. 1991
c. 1993
Answer:
a. 1992

Question 24.
“Is there any place that you have wished to visit, or a scene that you have longed to see, but never could?’’ Who said this?
a. Nidhu Babu
b. Ang
c. Bonku Babu
Answer:
b. Ang

Question 25.
From which planet did Ang come?
a. Craneus
b. Mars
c. Jupiter
Answer:
a. Craneus

Treasure Chest A Collection of ICSE Short Stories Workbook Answers

I Remember, I Remember Poem Questions and Answers & MCQs

I Remember, I Remember Poem Questions and Answers

I Remember, I Remember Poem Questions and Answers & MCQs

Read the following extracts and answer the following questions:

Question 1.
“He never came a wink too soon,
Nor brought too long a day,

A. Where are the above lines taken from? Who is the poet?
Answer:
The above lines are taken from the poem “I
Remember, I Remember” The poet is Thomas Hood.

B. Who is ‘he’ referred to in the above line? What do lines mean?
Answer:
‘He’ in the above the line is referred to the sun which is being personified.
He never came wink too soon, nor brought too long a day means the sun which was neither early

C. Why was the day never too long for the poet?
Answer:
The poet as a child was always occupied with several activities around him. He derived his happiness from various natural elements and hence the day was never too long for him.

D. Do you think the above lines indicate that the poet possible finds his day long now? Why?
Answer:
Yes, the lines indicate that the poet finds his days too long now, as there is not much joy in his present days when compared to his childhood days which were always joyful and was full of joyful activities.

Question 2.
The tree is living yet!

A. Which tree is referred to the above line? Who planted it?
Answer:
The tree in the above line is referred to the laburnum tree that the poet’s brother had planted on his birthday.

B. Why does the poet uses the word ‘yet’ in the above line?
Answer:
Thomas Hood uses ‘yet’ in the above line to make it understand that though the tree had been planted long by his brother and with the fleeting time, his brother is dead but the tree is still alive.

C. What else does he ‘Remember’ before this line? Describe.
Answer:
The poet remembers the different flowers in his garden. He remembers the white and red-coloured roses, the violets, the lilies that used to brighten up his garden. There was also lilacs where the robin built its nest. Apart from laburnum trees, all the flowers could be seen in his garden. He recollect all these in this stanza of the poem.

D. What comparison does the poet give in the first stanza of the poem?
Answer:
The poet in the first stanza gives a comparison between day and night. The day with bright sun, peeping through the window of his room is compared to his childhood days which he remembers to be bright and joyful like the sun. The night is compared to his adulthood which is full of worries and sufferings so he does not want to live.

Question 3.
My spirit flew in feathers then,

A. How did he fly?
Answer:
The poet used to fly in a swing in his childhood days, through and the fresh air.

B. With what did he compare his flying with?
Answer:
The poet compare his flying on the swing with that of a bird. A bird with wings fly lightly and easily. So when he used to swing, he also flew lightly like a bird.

C. What is the meaning of “My spirit ….then?”
Answer:
In his childhood days, the poem led a carefree,innocent, life with childish ignorance and he had a spirit which was free from all sorrows, pains, worries, depression and anxieties. The phase of his childhood was only filled with joy and happiness. So he had an elected and light spirit. So his spirit flew like birds in feathers.

D. How do you think the poets spirit fly when he was a child?
Answer:
The poet, Thomas Hood enjoyed every aspect of nature during his childhood days. He found happiness and solace in the smallest of this around him. So, his spirit used to be happy and light during his childhood days. This was how his spirit flew when he was a child.

Question 4.
It was a childish ignorance.

A. What does ‘it’ refers to?
Answer:
‘It’ refers to the thoughts of the poet as a child which was ignorant of energy truth and reality of the world.

B. Why does the poet refer to it as ‘childish’?
Answer:
The poet had immature thoughts as a child that the fir trees were quite high and their tops almost touched the sky. Now when he is grown up, he is referring to these thoughts as ‘childish’.

C. Is the poet still as ignorant as he was a child? How can you say so?
Answer:
No, the poet is not as ignorant as his childhood days. First of all in the above line the past tense ‘was’ tells that he is not ignorant at present. Secondly after this line he says that now he has little joy since he knows the reality and is aware of the sufferings of the world.

D. What does the poet wants to convey through this poem?
Answer:
Thomas Hood recalls childhood memories and compares his childhood joy with his gloomy present. The poem deals with the wonder of life through childhood memories. The poet writes this poem in a sad mood because he was recollecting his childhood which he can never get back.

In his present time, we find him fed up with his life. So he wants to say that childhood period is the best period or phase of one’s life but with the passage of time when one grows up. His care free to phase of his childhood changes to life full of worries an side pression of adulthood.

Question 5.
‘To know that I’m farther off from heaven’

A. What can you say from the above line, about the poet as a child?
Answer:
The above line suggests and reveals that the poet was happier as a young boy and that he is now away from happiness.

B. Why did the poet feel closer to heaven earlier?
Answer:
Earlier, the poet as a child innocent and found happiness in various elements of nature. He enjoyed whatever the nature offered him and hence he felt close to heaven. It can also be said that childhood days were heavenly as it was happy and satisfied in all ways.

C. Why does the poet feel farther off from heaven now?
Answer:
The word ‘heaven’ in the poem symbolized nature and also the childhood phase itself. The poet was close to nature and since he was ignorant of the present world which is full of troubles and worries, he found happiness which was heavenly. Now, he is unable to connect with things around him. Though he knows everything now but still he does not find the same peace and happiness in nature as his mind is disturbed. Hence he feels that he is farther off from heaven now.

D. The last three lines suggest that the poet has lost his youthful joy and optimism. Do you agree?
Answer:
I agree with this viewpoint. The poet seem to have lost his youthful joy and optimism. He compares the past and the present saying that in the past he was full of life and thus happier. Now he is getting towards the end of his life and he does not have the joy and optimism (My spirit, is so heavy low.. The poet suggest that he is ill (The fever on my brow. and unhappy.

However the poem also suggests that the poet is worried about what will happen after his death. He is concerned that as a child he was closer to heaven than he is now (To know that I’m farther off from heaven/Than when I was a boy..

I Remember, I Remember Poem MCQs

Question 1.
What mood does the poet create?
a. Regretful
b. Nostalgic
c. Cheerful
d. Formidable
Answer:
b. Nostalgic

Question 2.
How does Thomas Hood organize the poem.
a. By describing his joy filled childhood memories and listing his different obstacles in his present life.
b. By showing the effects that his hardships have caused on him
c. By contrasting the joy filled days of the past and the days of pain and sorrow.
d. By providing solutions to his adversity in adulthood.
Answer:
c. By contrasting the joy filled days of the past and the days of pain and sorrow.

Question 3.
What does the poet personifies in the poem?
a. A tree
b. His memory
c. The sun
d. The flowers
Answer:
c. The sun

Question 4.
Which line best represents that he regrets his life as an adult?
a. ‘But now, I often wish the night had borne my breath away’
b. ‘The laburnum on his birthday – The tree is living yet’
c. ‘My spirit flew in feathers then, That is so heavy now’
d. The fir trees dark and high ,I used to think their slender tops were close against the sky’
Answer:
a. ‘But now, I often wish the night had borne my breath away’

Question 5.
What is the main theme of the poem?
a. Childhood misery and recollection of sorrows.
b. Childhood unhappiness and recollection of pains.
c. Childhood quilt and recollection of grief.
d. Childhood innocence and recollection of joys.
Answer:
d. Childhood innocence and recollection of joys.

Question 6.
This poem is a ———– poem
a. Reflective and humorous
b. Reflective and emotional
c. Humorous and emotional
d. Reflective and imaginary
Answer:
b. Reflective and emotional

Question 7.
What does the poet despite?
a. Poets house and garden
b. Flowers and birds
c. Poet and his brother
d. A poet’s childhood fantasy with adult reality
Answer:
d. A poet’s childhood fantasy with adult reality

Question 8.
What does the poet by “he never came a wink too soon?”
a. Come on time.
b. Come late
c. Come early
d. Never come
Answer:
a. Come on time.

Question 9.
What flowers are mentioned in the poem?
a. Red and white roses, violets, lilies
b. Tulips, daffodils and roses
c. Poppy, sunflowers and blue bells
d. Rose, tulips and lilies.
Answer:
a. Red and white roses, violets, lilies

Question 10.
Where did the Robin built its nest?
a. In the lilacs
b. On the branch.
c. On top of labumum tree.
d. In the roof
Answer:
a. In the lilacs

Question 11.
Who planted the laburnum tree on his birthday?
a. Speaker’s parents
b. Speaker’s brother
c. Speaker’s uncle
d. Speaker’s friend
Answer:
a. Speaker’s parents

Question 12.
How do the fir trees described in the poem?
a. Dark and high
b. Attractive
c. Tall
d. Short.
Answer:
a. Dark and high

Question 13.
I Remember, I Remember has ending.
a. Unexpected
b. Expected
c. Happy
d. Unhappy
Answer:
d. Unhappy

Question 14.
How did the poet enjoy the freshness of the air?
a. In the boat
b. In the plane
c. On the swing
d. In the house.
Answer:
c. On the swing

Question 15.
What does the author reveal through his use Ian exclamation mark at the end of stanza 3?
a. That he is excited to see he is still alive to view the tree again.
b. That the tree reminds him of his birthday when he planted it.
c. That he is surprised the tree is still alive after all this time.
d. That he is joyful of remembering his brother then planting the tree.
Answer:
c. That he is surprised the tree is still alive after all this time.

Question 16.
What is the poet referring to in terms of “childish ignorance”?
a. The size and adversity of the world.
b. The passing of time
c. The speed at which he approaches death
d. His soul reaching for the heaven.
Answer:
a. The size and adversity of the world.

Question 17.
The poem “I Remember, I Remember” is about ………….
a. Nature love
b. Mortality and immortality
c. Growing up
d. Romanticism
Answer:
c. Growing up

Question 18.
“He never came a wink too soon” Identify the figure of speech.
a. Metaphor
b. Personification
c. Simile
d. None of the above
Answer:
b. Personification

Question 19.
The roses in the poem are____ in colour.
a. Pink
b. Red
c. White
d. Both b and c
Answer:
d. Both b and c

Question 20.
The slender tops of the fir trees were close against the____
a. Sky
b. Heaven
c. Roof
d. None of the above
Answer:
a. Sky

Treasure Chest A Collection of ICSE Poems Workbook Answers

Kishkindha Kanda Sarga 22 In Telugu – కిష్కింధాకాండ ద్వావింశః సర్గః

Kishkindha Kanda Sarga 22

కిష్కింధాకాండ ద్వావింశః సర్గంలో, హనుమాన్ సుగ్రీవుని సల్లాపాన్ని రాముని వద్ద వివరిస్తాడు. రాముడు సుగ్రీవుని సమస్యలు తెలుసుకొని, వాలిని చంపడానికి సుగ్రీవుని సహాయం చేయడానికి నిర్ణయిస్తాడు. సుగ్రీవుడు తన యోధులను సమీకరించి, రాముని సహాయంతో వాలిని ఎదిరించడానికి సిద్ధమవుతాడు. వాలి తన సోదరుడు సుగ్రీవుని ఎదిరించడానికి వస్తాడు. సుగ్రీవుడు రాముని మద్దతుతో వాలితో యుద్ధం చేయడం ప్రారంభిస్తాడు. యుద్ధం తీవ్రంగా సాగుతుంది, కానీ రాముడు వాలిని నిశితంగా చూసి సుగ్రీవుని రక్షణలో నిలబడి, వాలిని కుష్టిదాడితో చంపేస్తాడు.

వాల్యనుశాసనమ్

వీక్షమాణస్తు మందాసుః సర్వతో మందముచ్ఛ్వసన్ |
ఆదావేవ తు సుగ్రీవం దదర్శ త్వాత్మజాగ్రతః || ౧ ||

తం ప్రాప్తవిజయం వాలీ సుగ్రీవం ప్లవగేశ్వరః |
ఆభాష్య వ్యక్తయా వాచా సస్నేహమిదమబ్రవీత్ || ౨ ||

సుగ్రీవ దోషేణ న మాం గంతుమర్హసి కిల్బిషాత్ |
కృష్యమాణం భవిష్యేణ బుద్ధిమోహేన మాం బలాత్ || ౩ ||

యుగపద్విహితం తాత న మన్యే సుఖమావయోః |
సౌహార్దం భ్రాతృయుక్తం హి తదిదం తాత నాన్యథా || ౪ ||

ప్రతిపద్య త్వమద్యైవ రాజ్యమేషాం వనౌకసామ్ |
మామప్యద్యైవ గచ్ఛంతం విద్ధి వైవస్వతక్షయమ్ || ౫ ||

జీవితం చ హి రాజ్యం చ శ్రియం చ విపులామిమామ్ |
ప్రజహామ్యేష వై తూర్ణం మహచ్చాగర్హితం యశః || ౬ ||

అస్యాం త్వహమవస్థానాం వీర వక్ష్యామి యద్వచః |
యద్యప్యసుకరం రాజన్ కర్తుమేవ తదర్హసి || ౭ ||

సుఖార్హం సుఖసంవృద్ధిం బాలమేనమబాలిశమ్ |
బాష్పపూర్ణముఖం పశ్య భూమౌ పతితమంగదమ్ || ౮ ||

మమ ప్రాణైః ప్రియతరం పుత్రం పుత్రమివౌరసమ్ |
మయా హీనమహీనార్థం సర్వతః పరిపాలయ || ౯ ||

త్వమేవాస్య హి దాతా చ పరిత్రాతా చ సర్వతః |
భయేష్వభయదశ్చైవ యథాఽహం ప్లవగేశ్వర || ౧౦ ||

ఏష తారాత్మజః శ్రీమాంస్త్వయా తుల్యపరాక్రమః |
రక్షసాం తు వధే తేషామగ్రతస్తే భవిష్యతి || ౧౧ ||

అనురూపాణి కర్మాణి విక్రమ్య బలవాన్ రణే |
కరిష్యత్యేష తారేయస్తరస్వీ తరుణోఽంగదః || ౧౨ ||

సుషేణదుహితా చేయమర్థసూక్ష్మవినిశ్చయే |
ఔత్పాతికే చ వివిధే సర్వతః పరినిష్ఠితా || ౧౩ ||

యదేషా సాధ్వితి బ్రూయాత్ కార్యం తన్ముక్తసంశయమ్ |
న హి తారామతం కించిదన్యథా పరివర్తతే || ౧౪ ||

రాఘవస్య చ తే కార్యం కర్తవ్యమవిశంకయా |
స్యాదధర్మో హ్యకరణే త్వాం చ హింస్యాద్విమానితః || ౧౫ ||

ఇమాం చ మాలామాధత్స్వ దివ్యాం సుగ్రీవ కాంచనీమ్ |
ఉదారా శ్రీః స్థితా హ్యస్యాం సంప్రజహ్యాన్మృతే మయి || ౧౬ ||

ఇత్యేవముక్తః సుగ్రీవో వాలినా భ్రాతృసౌహృదాత్ |
హర్షం త్యక్త్వా పునర్దీనో గ్రహగ్రస్త ఇవోడురాట్ || ౧౭ ||

తద్వాలివచనాచ్ఛాంతః కుర్వన్యుక్తమతంద్రితః |
జగ్రాహ సోఽభ్యనుజ్ఞాతో మాలాం తాం చైవ కాంచనీమ్ || ౧౮ ||

తాం మాలాం కాంచనీం దత్త్వా వాలీ దృష్ట్వాఽఽత్మజం స్థితమ్ |
సంసిద్ధః ప్రేత్యభావాయ స్నేహాదంగదమబ్రవీత్ || ౧౯ ||

దేశకాలౌ భజస్వాద్య క్షమమాణః ప్రియాప్రియే |
సుఖదుఃఖసహః కాలే సుగ్రీవవశగో భవ || ౨౦ ||

యథా హి త్వం మహాబాహో లాలితః సతతం మయా |
న తథా వర్తమానం త్వాం సుగ్రీవో బహు మంస్యతే || ౨౧ ||

మాస్యామిత్రైర్గతం గచ్ఛేర్మా శత్రుభిరరిందమ |
భర్తురర్థపరో దాంతః సుగ్రీవవశగో భవ || ౨౨ ||

న చాతిప్రణయః కార్యః కర్తవ్యోఽప్రణయశ్చ తే |
ఉభయం హి మహాన్ దోషస్తస్మాదంతరదృగ్భవ || ౨౩ ||

ఇత్యుక్త్వాఽథ వివృత్తాక్షః శరసంపీడితో భృశమ్ |
వివృతైర్దశనైర్భీమైర్బభూవోత్క్రాంతజీవితః || ౨౪ ||

తతో విచుక్రుశుస్తత్ర వానరా హరియూథపాః |
పరిదేవయమానాస్తే సర్వే ప్లవగపుంగవాః || ౨౫ ||

కిష్కింధా హ్యద్య శూన్యాసీత్స్వర్గతే వానరాధిపే |
ఉద్యానాని చ శూన్యాని పర్వతాః కాననాని చ || ౨౬ ||

హతే ప్లవగశార్దూలే నిష్ప్రభా వానరాః కృతాః |
యేన దత్తం మహద్యుద్ధం గంధర్వస్య మహాత్మనః || ౨౭ ||

గోలభస్య మహాబాహోర్దశ వర్షాణి పంచ చ |
నైవ రాత్రౌ న దివసే తద్యుద్ధముపశామ్యతి || ౨౮ ||

తతస్తు షోడశే వర్షే గోలభో వినిపాతితః |
హత్వా తం దుర్వినీతం తు వాలీ దంష్ట్రాకరాలవాన్ |
సర్వాభయకరోఽస్మాకం కథమేష నిపాతితః || ౨౯ ||

హతే తు వీరే ప్లవగాధిపే తదా
ప్లవంగమాస్తత్ర న శర్మ లేభిరే |
వనేచరాః సింహయుతే మహావనే
యథా హి గావో నిహతే గవాం పతౌ || ౩౦ ||

తతస్తు తారా వ్యసనార్ణవాప్లుతా
మృతస్య భర్తుర్వదనం సమీక్ష్య సా |
జగామ భూమిం పరిరభ్య వాలినం
మహాద్రుమం ఛిన్నమివాశ్రితా లతా || ౩౧ ||

ఇత్యార్షే శ్రీమద్రామాయణే వాల్మీకీయే ఆదికావ్యే కిష్కింధాకాండే ద్వావింశః సర్గః || ౨౨ ||

Kishkindha Kanda Sarga 22 Meaning In Telugu

అప్పటికి వాలి ప్రాణాలు ఇంకా పోలేదు. కొన ఊపిరితో కొట్టుకుంటున్నాడు. నెమ్మదిగా కళ్లు తెరిచాడు. తార వంక చూచాడు. తన కుమారుడు అంగదుని వంక, తార వంక మార్చి మార్చి చూచాడు. సుగ్రీవుని తన దగ్గరకు పిలిచాడు. అతి కష్టం మీద ఇలా అన్నాడు.
“సుగ్రీవా! నేను నీ పట్ల చాలా అపరాధము చేసాను. నన్ను క్షమించు. నా బుద్ధి వక్రించి నీ భార్యను నా దగ్గర ఉంచుకొని నిన్ను రాజ్యము నుండి వెడలగొట్టాను. మన ఇద్దరిలో ఎవరో ఒకరే ఉండవలెనని బ్రహ్మ రాసి ఉన్నాడు. అందుకే నేను యమలోకమునకు పోతున్నాను. నీవు ఈ కిష్కింధను పాలించు. ఎవరి చేతిలోనూ ఓడి పోని నేను రామునిచేతిలో ఓడిపోయాను. ధర్మానికి ఓడిపోయాను. నా మరణావస్థలో నేను నీకు ఒక మాట చెపుతాను.

సావధానంగా విను. వీలైతే ఆచరణలో పెట్టు. నా కొడుకు అంగదుడు. చిన్నవాడు. చూడు ఎలా నేల మీద పడి పొర్లుతున్నాడో. అంగదుడు చిన్నప్పటి నుండి. సుఖాలలో పెరిగాడు. కష్టము అంటే ఎరుగడు. వాడిని నేను నా ప్రాణముల కంటే ఎక్కువగా చూచుకున్నాను. నా కుమారుడు అంగదుని నీ కుమారునిగా భావించు. వాడికి ఏ లోటూ రాకుండా చూచుకో. ఇంక మీదట నుండి అంగదునికి తండ్రివి, దాతవు, రక్షకుడివి, అభయ ప్రదాతవు అన్నీ నువ్వే. అంగదుడు నీకు అన్ని విధాలా తోడ్పడగలడు. యుద్ధములో నీకు అండగాఉండి అన్ని విధాలా నా కొడుకు అనిపించుకుంటాడు. ఇంక ఈమె నా భార్య తార. సుషేణుని కుమార్తె. ఎంతటి క్లిష్ట సమస్యనైనా చక్కగా ఆలోచించి నిర్ణయాలు తీసుకోడంలో సమర్థురాలు. ఎటువంటి ఉపద్రవకర పరిస్థితులకు కూడా ఎదురు నిలిచి, సమర్థంగా ఎదుర్కొనే సామర్థ్యం కలది. తార ఆలోచించి చేయమన్న కార్యమును నీవు నిస్సందేహంగా చేయవచ్చును. నీకు జయం లభిస్తుంది.

తరువాత, నీవు రామునితో ఏ కార్యము నిమిత్తము మైత్రి చేసుకున్నావో ఆ కార్యమును తక్షణం నెరవేర్చు. రాముడిని అవమానించకు. మోసగించకు. అలాచేస్తే రాముడు నా మాదిరి నిన్ను కూడా చంపుతాడు.

సుగ్రీవా! నా మెడలో ఉన్న బంగారు మాల నాకు ఇంద్రుడు ఇచ్చాడు. దానిని నీవు వెంటనే తీసుకో. అది నా ఒంటిమీద ఉండగా నేను చనిపోతే దానికి శవదోషం తగులుతుంది. అప్పుడు దాని మహత్తు పోతుంది. కాబట్టి వెంటనే తీసుకొని నీ మెడలో వేసుకో.” అని అన్నాడు వాలి.
వాలి మాటలు విని సుగ్రీవునికి దుఃఖము పొర్లుకొచ్చింది. ఏడుస్తూనే వాలి మెడలో ఉన్న బంగారు మాలను తీసుకొని తనమెడలో వేసుకున్నాడు. వాలి అంగదుని వంక చూచి ఇలా అన్నాడు. “కుమారా! అంగదా! ఇంక మీదట నీకు అన్నీ నీ పినతండ్రి సుగ్రీవుడే. సు:ఖము వచ్చినా, దు:ఖము వచ్చినా ఓర్చుకో. కాలానుగుణంగా ప్రవర్తించు. సుగ్రీవుని ఆజ్ఞలను పాలించు. నేను కాబట్టి నీవు ఏమి చేసినను ఓర్చుకున్నాను. సహించాను. కాని ఇదివరకటి మాదిరి చేస్తే సుగ్రీవునికి కోపం రావచ్చు. కాబట్టి జాగ్రత్తగా నడుచుకో. సుగ్రీవునికి కోపం తెప్పించకు.

ఇంకొక మాట. నీవు ఇంక మీదట సుగ్రీవుని అధీనంలో ఉండబోతున్నావు. సుగ్రీవుని శత్రువులతో స్నేహం చేయకు. అలాగే సుగ్రీవుని మిత్రులతో శత్రుత్వం పెట్టుకోకు. సుగ్రీవునికి ఇష్టమైన పనులనే చేస్తూ ఉండు. ఇంకొక విషయం. నీవు ఎవరి పట్ల ఎక్కువ ప్రేమ, అలాగే ఎక్కువ ద్వేషము కలిగి ఉండకు. ఎందుకంటే అతిగా ఉండటం ఎప్పుడూ అనర్థాలకు దారి తీస్తుంది. కాబట్టి రాగద్వేషాలలో సమతుల్యం పాటించు. మధ్యస్తంగా వ్యవహరించు.”

అలా మాట్లాడుతూనే వాలి ఆఖరిశ్వాస విడిచాడు. వాలి మరణించాడు అని తెలియగానే వానరులందరూ బిగ్గరగా ఏడవడం మొదలెట్టారు. వాలి మరణంతో కిష్కింధా నగరము కళావిహీన మయింది. వాలి యొక్క పరాక్రమము, వీరత్వము, వాలి చేసిన యుద్ధములు, వాలి చంపిన వారి గురించి వానరులు తలచుకొని తలచుకొని ఏడుస్తున్నారు. తన కళ్ల ఎదుటే ప్రాణాలు విడిగిన తనభర్త వాలినిచూచి తట్టుకోలేక తార వాలి శరీరం మీద పడి ఏడుస్తూ ఉంది.

శ్రీమద్రామాయణము
కిష్కింధా కాండము ఇరువది రెండవ సర్గ సంపూర్ణము.
ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్

కిష్కింధాకాండ త్రయోవింశః సర్గః (23) >>>

Kishkindha Kanda Sarga 21 In Telugu – కిష్కింధాకాండ ఏకవింశః సర్గః

Kishkindha Kanda Sarga 21

కిష్కింధాకాండంలో ఏకవింశః సర్గంలో, హనుమాన్ సుగ్రీవుని దర్శించి శ్రీరాముని సందేశం తెలియజేస్తాడు. సుగ్రీవుడు రాముని పరిచయం గురించి విన్నతర్వాత తన బాధలను వివరించడానికి హనుమాంతో మాట్లాడతాడు. వాలి భయంతో సుగ్రీవుడు కిష్కింధను విడిచిపెట్టి మల్యవంత పర్వతం వద్ద ఆశ్రయం పొందినట్లు చెప్పినప్పుడు హనుమాన్ రాముని దక్షిణ దిశలో వెతికినట్లు వివరిస్తాడు. రాముడు సుగ్రీవుని సమస్యను పరిష్కరించడానికి వాలి యుద్ధంలో సహాయం చేస్తానని వాగ్దానం చేస్తాడు.

హనుమదాశ్వాసనమ్

తతో నిపతితాం తారాం చ్యుతాం తారామివాంబరాత్ |
శనైరాశ్వాసయామాస హనుమాన్ హరియూథపః || ౧ ||

గుణదోషకృతం జంతుః స్వకర్మఫలహేతుకమ్ |
అవ్యగ్రస్తదవాప్నోతి సర్వం ప్రేత్య శుభాశుభమ్ || ౨ ||

శోచ్యా శోచసి కం శోచ్యం దీనం దీనాఽనుకంపసే |
కస్య కో వాఽను శోచ్యోఽస్తి దేహేఽస్మిన్ బుద్బుదోపమే || ౩ ||

అంగదస్తు కుమారోఽయం ద్రష్టవ్యో జీవపుత్రయా |
ఆయత్యాం చ విధేయాని సమర్థాన్యస్య చింతయ || ౪ ||

జానాస్యనియతామేవం భూతానామాగతిం గతిమ్ |
తస్మాచ్ఛుభం హి కర్తవ్యం పండితేనైహలౌకికమ్ || ౫ ||

యస్మిన్ హరిసహస్రాణి ప్రయుతాన్యర్బుదాని చ |
వర్తయంతి కృతాంశాని సోఽయం దిష్టాంతమాగతః || ౬ ||

యదయం న్యాయదృష్టార్థః సామదానక్షమాపరః |
గతో ధర్మజితాం భూమిం నైనం శోచితుమర్హసి || ౭ ||

సర్వే హి హరిశార్దూలాః పుత్రశ్చాయం తవాంగదః |
ఇదం హర్యృక్షరాజ్యం చ త్వత్సనాథమనిందితే || ౮ ||

తావిమౌ శోకసంతాపౌ శనైః ప్రేరయ భామిని |
త్వాయా పరిగృహీతోఽయమంగదః శాస్తు మేదినీమ్ || ౯ ||

సంతతిశ్చ యథా దృష్టా కృత్యం యచ్చాపి సామ్ప్రతమ్ |
రాజ్ఞస్తత్క్రియతాం తావదేష కాలస్య నిశ్చయః || ౧౦ ||

సంస్కార్యో హరిరాజశ్చ అంగదశ్చాభిషిచ్యతామ్ |
సింహాసనగతం పుత్రం పశ్యంతీ శాంతిమేష్యసి || ౧౧ ||

సా తస్య వచనం శ్రుత్వా భర్తృవ్యసనపీడితా |
అబ్రవీదుత్తరం తారా హనుమంతమవస్థితమ్ || ౧౨ ||

అంగదప్రతిరూపాణాం పుత్రాణామేకతః శతమ్ |
హతస్యాప్యస్య వీరస్య గాత్రసంశ్లేషణం వరమ్ || ౧౩ ||

న చాహం హరిరాజస్య ప్రభావామ్యంగదస్య వా |
పితృవ్యస్తస్య సుగ్రీవః సర్వకార్యేష్వనంతరః || ౧౪ ||

న హ్యేషా బుద్ధిరాస్థేయా హనుమన్నంగదం ప్రతి |
పితా హి బంధుః పుత్రస్య న మాతా హరిసత్తమ || ౧౫ ||

న హి మమ హరిరాజసంశ్రయాత్
క్షమతరమస్తి పరత్ర చేహ వా |
అభిముఖహతవీరసేవితం
శయనమిదం మమ సేవితుం క్షమమ్ || ౧౬ ||

ఇత్యార్షే శ్రీమద్రామాయణే వాల్మీకీయే ఆదికావ్యే కిష్కింధాకాండే ఏకవింశః సర్గః || ౨౧ ||

Kishkindha Kanda Sarga 21 Meaning In Telugu

తార అలా ఏడుస్తుంటే హనుమంతుడు ముందుకు వచ్చి ఆమెను ఓదారుస్తున్నాడు. “అమ్మా! తారా! మనము చేసిన కర్మలను బట్టి ఫలితాలు వస్తుంటాయి. వాలి తాను చేసిన అకృత్యములకు ఫలితము అనుభవించాడు. దీనికి చింతించి ప్రయోజనము లేదు. ఈ దేహములు నీటి బుడగలు. కాలానుగుణంగా అవి బద్దలు అవుతుంటాయి. అందరూ ఎప్పుడో ఒకప్పుడు పోవలసిన వారమే. పోయిన వాలి గురించి విచారించే కంటే బతికి ఉన్న అంగదుని క్షేమం గురించి విచారించు. పుట్టిన ప్రతి ప్రాణీ చావక తప్పదు. కాబట్టి చనిపోయిన వారి గురించి ఆలోచించక, నీ శేషజీవితములో శుభం కలగాలని కోరుకో! అదే ప్రస్తుత కర్తవ్యము.

ఇప్పటి దాకా ఈ కిష్కింధలో ఉన్న వేలకొలది వానరులు వాలి సంరక్షణలో హాయిగా జీవించారు. ఇప్పుడు వాలి లేడు. స్వర్గమునకు వెళ్లాడు. స్వర్గసుఖములు అనుభవించుచున్న వాలి గురించి దు:ఖించడం అవివేకము. ఈ కిష్కింధలో ఉన్న వేలాది వానరులకు, భల్లూకములకు వాలి మరణానంతరము నీవు, అంగదుడు రక్షకులు. అంగదునికి పట్టాభిషేకము చేస్తాము. నీ సంరక్షణలో అంగదుడు రాజ్యము చేస్తాడు. తదుపరి కార్యక్రమములు నిర్వర్తించమని సుగ్రీవునికి ఆదేశములు ఇవ్వు. ఇప్పుడు అంగదుడు, సుగ్రీవుడు, వాలికి శాస్త్రములలో నిర్ణయింపబడినట్టు ఉత్తర క్రియలు నిర్వహించాలి. వాలికి దహన సంస్కారములు చెయ్యాలి.” అని పలికాడు హనుమంతుడు.

భర్త మరణముతో బాధ పడుతున్న తార, హనుమంతుని మాటలు విని ఇలా అంది. “హనుమా! నాకు నా భర్త లేకపోయిన తరువాత అంగదుని వంటి కుమారులు నూరు మంది ఉన్నా ఏమి ప్రయోజనము. నా శక్తి, నా సామర్థ్యము అన్నీ నా భర్తతోనే పోయాయి. నేను అశక్తురాలను. అన్ని వ్యవహారములు అంగదుని పినతండ్రి సుగ్రీవుని ఆజ్ఞప్రకారమే చెయ్యండి. అంగదుని యోగక్షేమములు విచారించుటకు నేను అర్హురాలిని కాను. అది తండ్రి బాధ్యత. తండ్రి లేనపుడు పినతండ్రి బాధ్యత. కాబట్టి అంగదుని యోగక్షేమముల గురించి సుగ్రీవుడు చూచుకొన గలడు. ఇన్నాళ్లు నేను నా భర్త వాలిని సేవించాను. ఇప్పుడు ఆయన పోయిన మార్గమునే అనుసరిస్తాను. నా భర్త పక్కనే నేను ఉంటాను. ఇది నా నిశ్చయము.” అని పలికింది తార.

శ్రీమద్రామాయణము
కిష్కింధా కాండము ఇరువది ఒకటవ సర్గ సంపూర్ణము
ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్

కిష్కింధాకాండ ద్వావింశః సర్గః (22) >>>

Haunted Houses Poem Questions and Answers & MCQs

Haunted Houses Poem Questions and Answers

Haunted Houses Poem Questions and Answers & MCQs

Read the extracts and answer the following questions:

Question 1.
All houses wherein men have lived and died
Are haunted houses.Through the open doors
The harmless phantoms on their errands glide
With feet that make no sound upon the floors.

a. Name the poem and the poet of the given extract
b. Where is the poem set? What are the phantoms doing?
c. Where does the poet meet the phantoms? How does he perceive them?
d. With whom are these phantoms compared to and when?
Answers:
a. The name of the poem is “Haunted Houses” and it is written by H.W.Long fellow.

b. The poem is set in a haunted house. The phantoms are seen to be doing their regular activities. They are gliding through the open doors noiselessly.

c. The poet crosses the ghosts on the doorway, stairs, along the passages and at the dining table. The poet perceives them as domesticated ghosts, unnoticeable, busy with errands, moving purposefully around the house as they did in life. The speaker describes them as harmless and inoffensive.

d. The poet says that there are more ghosts than the living people in the well-lighted hail at the dining table. The hail is filled with quiet, in offensive ghosts and then these ghosts are compared to the pictures on the wall. Just as the pictures on the wall are noiseless, harmless and inoffensive, so also the ghosts.

Question 2.
There are more ghosts at table, than the hosts

a. Who are the guests and the hosts referred to in the above extract?
b. What are the guests doing?
c. What is illuminated hail thronged with?
d. What idea does the poet intend to convey through the words that the houses are haunted?
Answers:
a. The guests are the ghosts and the hosts are the living people around.

b. The ghosts are noiselessly sitting at the dining table of the well lighted hail.

c. There are more ghosts at table than the living people.The illuminated hall is thronged or crowded with quiet, non-violent, harmless ghosts who are like pictures on the wall. The ghosts are silent and harmless like the pictures on the wall.

d. The poet conveys that the spirits or ghosts are real by explaining how people who have lived before us, after being departed, still remain with us in this world, but in a changed form.

Question 3.
‘Owners and occupants of earlier dates’

a. Who are owners and occupants of earlier dates?
b. What do these owners and occupants do from the graves?
c. How does the “spirit world” surround the world of life?
d. What figure of speech is the line “From graves forgotten stretch their dusty hands?” What does it mean?
Answers:
a. The owners and dwellers of the houses are dead and so it is said here owners and occupants of earlier dates. They were owners and occupants when they were alive but now they are dead.

b. Since the once owners and occupants are dead now,they are in graves. They are forgotten now.But from the graves they stretch their hands and try to hold the mortmain (permanent ownership. of their old properties.

c. The spirit world surrounds the world of sense or world of living and floats like atmosphere. The spirits waft through the mists and vapours of the earth like a vital breath of unearthly air or of air beyond the world.

d. The line “From graves dusty hands” is a metaphor. It means that the dead still have a strong connection of mind with their possessions. So even though they are dead now and are forgotten by their descendants and are now in the graves, yet they stretch their hands to hold their possessions.

Question 4.
Come from the influence of an unseen star
An undiscovered planet In our sky.

a. What comes “from the influence. in our sky?”
b. What simile is used to compare the things that are coming from the influence of unseen star and
undiscovered planets?
c. What “bridge of light”descends from the world of spirit?
d. What can travel across the bridge to the world of spirit?
Answers:
a. The worries, the earthly wants that is our wants, desires, aspirations all come from an unseen star and an undiscovered planet in our sky.

b. The worries, aspirations, desires of the people are compared to a perpetual jar. Our worries, desires, cravings, aspirations all are unending like perpetual jar. It is the human nature to have worries, anxieties, cravings, desires and aspirations and they are eternal or never ending.

c. The unearthly beams of the moon, when fall on the water of the ocean, bridge of light is formed. So the ethereal image of the moonlight floating across the ocean waves is compared to a glorious “bridge of light” that descends from the world of spirits to the earth.

d. Our thoughts, memories and aspirations can travel across “the bridge of light” into the world of spirit. These travel across the trembling or shaking planks (since it is of light. of the bridge to connect with the spirits of loved ones who have departed before.

Question 5.
O’er whose unsteady floor, the sways and bends
Wander are thoughts above the dark abyss

a. “O’er whose unsteady floor” is referred to the above extract?
b. What does the “bridge of light” connect to?
c. Why is the poet saying “unsteady floor, that sways and bends”?
d. According to the poet, the world of the spirit is real. How does he convey this?
Answers:
a. The unsteady floor of the “bridge of light” that descends from the world of spirits is referred to the above extract.

b. The “bridge of lights” connects the world of spirits and the world of the living.

c. Here the poet talks about the floor of the bridge of light made by the moonlight. The moonlight ‘sways and bends’ on the water to create this unsteady or movable floor of this bridge through which only spirits can walk.

d. Here H.W. Long fellow in his poem “Haunted Houses” says that we cannot ignore the presence of spirits around us. They also exist as much as we do. Reality extends much beyond what we can see rationally and the world has various realms. So it is not possible for us to know everything, we only know a part of it.

Haunted Houses Poem MCQs

Question 1.
The ‘phantoms’ are described by the adjective
a. impalpable
b. inoffensive
c. harmless
d. quiet
Answer:
c. harmless

Question 2.
Where do we meet them?
a. at the door way, on the stair
b. on the stair, along the passages
c. at the doorway, along the passages
d. at the doorway, on the stair, along the passages
Answer:
d. at the doorway, on the stair, along the passages

Question 3.
“As silent as the pictures on the wall” is a …………..
a. metaphor
b. simile
c. symbolism
d. imagery
Answer:
b. simile

Question 4.
“From graves forgotten stretch their dusty hands” is a …………..
a. simile
b. imagery
c. metaphor
d. b and c both
Answer:
d. b and c both

Question 5.
“The forms I see,nor hear the sounds I hear” What does ‘forms’ refers to?
a. guests
b. hosts
c. ghosts
d. stranger
Answer:
c. ghosts

Question 6.
What is the meaning of ethereal?
a. unearthly
b. unclear
c. obliterated
d. earthly
Answer:
a. unearthly

Question 7.
Which is a simile?
a. “This perpetual jar of earthly wants….
b. Houses wherein men have lived and died are haunted houses
c. The spirit world around the world /Floats like an atmosphere
d. We have no title deeds to house or lands
Answer:
c. The spirit world around the world /Floats like an atmosphere

Question 8.
What is the meaning of perturbations?
a. worries
b. stress
c. disturbances
d. sadness
Answer:
a. worries

Question 9.
“From graves forgotten stretch their dusty hands
And hold in mortmain still their old estates”
Who does ‘their’ in the above extract refer to?
a. ghost
b. people who have died
c. children
d. a and b both
Answer:
d. a and b both

Question 10.
Why is the house haunted?
a. because it is scary
b. because people died there
c. because ghosts are present there
d. b and c both
Answer:
d. b and c both

Question 11.
What is the meaning of equipoise?
a. force
b. balance of force
c. undercover
d. balance of energy
Answer:
b. balance of force

Question 12.
The ghosts in the illuminated hail are compared to ……………
a. as silent as the books on the shelf
b. as silent as the pictures on the wall
c. as silent as the toys
d. as silent as the clothes in the cupboard
Answer:
b. as silent as the pictures on the wall

Question 13.
“He but perceives what is; while unto me”
In the above line ‘he’ is referred to
a. the poet
b. the ghost
c. the stranger
d. dead person
Answer:
c. the stranger

Question 14.
The spirits of the spirit – world are said to be wafting through the earthly
a. dust and vapours
b. dust and mist
c. mist and vapours
d. all the three
Answer:
c. mist and vapours

Question 15.
The poet says that the earthly wants and aspirations come from the influence of ………….
a. an undiscovered star and an unseen planet
b. an unseen star and an unseen planet
c. an unseen star and an undiscovered planet
d. an undiscovered star and an undiscovered planet.
Answer:
c. an unseen star and an undiscovered planet

Question 16.
The poem deals with ………….
a. the spirit world of ghosts and the world of living
b. the poet and his dead ancestors
c. the ghosts that haunt empty houses
d. the ghosts who perpetually scare us
Answer:
a. the spirit world of ghosts and the world of living

Question 17.
The mood of the poem is …………
a. sarcastic
b. eerie
c. contemplative
d. humorous
Answer:
b. eerie

Treasure Chest A Collection of ICSE Poems Workbook Answers

Kishkindha Kanda Sarga 20 In Telugu – కిష్కింధాకాండ వింశః సర్గః

Kishkindha Kanda Sarga 20

కిష్కింధాకాండంలో వింశం సర్గంలో, రాముడు లక్ష్మణుడిని వానర సేనలకు సహాయంగా పంపిస్తాడు. సుగ్రీవుడు హనుమంతుడిని కళంకించడానికి చేయాల్సి, అవను మొదటి రామాయణ వెర్షన్ను చెప్పింది. రాముని సోదరి శ్రీమతి మారుతి వాల్మీకితో సందేహంకు కారణమైన కోపానికి ప్రకారం మరులసియుండదు.

తారావిలాపః

రామచాపవిసృష్టేన శరేణాంతకరేణ తమ్ |
దృష్ట్వా వినిహతం భూమౌ తారా తారాధిపాననా || ౧ ||

సా సమాసాద్య భర్తారం పర్యష్వజత భామినీ |
ఇషుణాభిహతం దృష్ట్వా వాలినం కుంజరోపమమ్ || ౨ ||

వానరేంద్రం మహేంద్రాభం శోకసంతప్తమానసా |
తారా తరుమివోన్మూలం పర్యదేవయదాతురా || ౩ ||

రణే దారుణ విక్రాంత ప్రవీర ప్లవతాం వర |
కిం దీనామపురోభాగామద్య త్వం నాభిభాషసే || ౪ ||

ఉత్తిష్ఠ హరిశార్దూల భజస్వ శయనోత్తమమ్ |
నైవంవిధాః శేరతే హి భూమౌ నృపతిసత్తమాః || ౫ ||

అతీవ ఖలు తే కాంతా వసుధా వసుధాధిప |
గతాసురపి యాం గాత్రైర్మాం విహాయ నిషేవసే || ౬ ||

వ్యక్తమన్యా త్వయా వీర ధర్మతః సంప్రవర్తితా |
కిష్కింధేవ పురీ రమ్యా స్వర్గమార్గే వినిర్మితా || ౭ ||

యాన్యస్మాభిస్త్వయా సార్ధం వనేషు మధుగంధిషు |
విహృతాని త్వయా కాలే తేషాముపరమః కృతః || ౮ ||

నిరానందా నిరాశాహం నిమగ్నా శోకసాగరే |
త్వయి పంచత్వమాపన్నే మహాయూథపయూథపే || ౯ ||

హృదయం సుస్థిరం మహ్యం దృష్ట్వా వినిహతం పతిమ్ |
యన్న శోకాభిసంతప్తం స్ఫుటతేఽద్య సహస్రధా || ౧౦ ||

సుగ్రీవస్య త్వయా భార్యా హృతా స చ వివాసితః |
యత్తు తస్య త్వయా వ్యుష్టిః ప్రాప్తేయం ప్లవగాధిప || ౧౧ ||

నిఃశ్రేయసపరా మోహాత్త్వయా చాహం విగర్హితా |
యైషాఽబ్రవం హితం వాక్యం వానరేంద్ర హితైషిణీ || ౧౨ ||

రూపయౌవనదృప్తానాం దక్షిణానాం చ మానద |
నూనమప్సరసామార్య చిత్తాని ప్రమథిష్యసి || ౧౩ ||

కాలో నిఃసంశయో నూనం జీవితాంతకరస్తవ |
బలాద్యేనావపన్నోఽసి సుగ్రీవస్యావశో వశమ్ || ౧౪ ||

వైధవ్యం శోకసంతాపం కృపణం కృపణా సతీ |
అదుఃఖోపచితా పూర్వం వర్తయిష్యామ్యనాథవత్ || ౧౫ ||

లాలితశ్చాంగదో వీరః సుకుమారః సుఖోచితః |
వత్స్యతే కామవస్థాం మే పితృవ్యే క్రోధమూర్ఛితే || ౧౬ ||

కురుష్వ పితరం పుత్ర సుదృష్టం ధర్మవత్సలమ్ |
దుర్లభం దర్శనం వత్స తవ తస్య భవిష్యతి || ౧౭ ||

సమాశ్వాసయ పుత్రం త్వం సందేశం సందిశస్వ చ |
మూర్ధ్ని చైనం సమాఘ్రాయ ప్రవాసం ప్రస్థితో హ్యసి || ౧౮ ||

రామేణ హి మహత్కర్మకృతం త్వామభినిఘ్నతా |
ఆనృణ్యం చ గతం తస్య సుగ్రవస్య ప్రతిశ్రవే || ౧౯ ||

సకామో భవ సుగ్రీవ రుమాం త్వం ప్రతిపత్స్యసే |
భుంక్ష్వ రాజ్యమనుద్విగ్నః శస్తో భ్రాతా రిపుస్తవ || ౨౦ ||

కిం మామేవం విలపతీం ప్రేమ్ణా త్వం నాభిభాషసే |
ఇమాః పశ్య వరా బహ్వీర్భార్యాస్తే వానరేశ్వర || ౨౧ ||

తస్యా విలపితం శ్రుత్వా వానర్యః సర్వతశ్చ తాః |
పరిగృహ్యాంగదం దీనం దుఃఖార్తాః పరిచుక్రుశుః || ౨౨ ||

కిమంగదం సాంగదవీరబాహో
విహాయ యాస్యద్య చిరప్రవాసమ్ |
న యుక్తమేవం గుణసన్నికృష్టం
విహాయ పుత్రం ప్రియపుత్ర గంతుమ్ || ౨౩ ||

కిమప్రియిం తే ప్రియచారువేష
మయా కృతం నాథ సుతేన వా తే |
సహాంగదాం మాం స విహాయ వీర
యత్ప్రస్థితో దీర్ఘమితః ప్రవాసమ్ || ౨౪ ||

యద్యప్రియం కించిదసంప్రధార్య
కృతం మయా స్యాత్తవ దీర్ఘబాహో |
క్షమస్వ మే తద్ధరివంశనాథ
వ్రజామి మూర్ధ్నా తవ వీర పాదౌ || ౨౫ ||

తథా తు తారా కరుణం రుదంతీ
భర్తుః సమీపే సహ వానరీభిః |
వ్యవస్యత ప్రాయముపోపవేష్టు-
-మనింద్యవర్ణా భువి యత్ర వాలీ || ౨౬ ||

ఇత్యార్షే శ్రీమద్రామాయణే వాల్మీకీయే ఆదికావ్యే కిష్కింధాకాండే వింశః సర్గః || ౨౦ ||

Kishkindha Kanda Sarga 20 Meaning In Telugu

రాముని బాణం దెబ్బతిని చావుబతుకుల్లో ఉన్న భర్త వాలిని చూచి తార భోరున ఏడిచింది. “ఓ వీరుడా! నీవు లోకోత్తర వీరుడవే. నీ వీరత్వము, పరాక్రమము ఏమైపోయాయి. ఎందుకు ఇలా దీనంగా నేల మీద పడి ఉన్నావు. నేను, నీ భార్య తారను, వచ్చాను. లే. నన్ను పలకరించు. నీవు మహారాజువు. ఇలా నేల మీద పడుకోవడం తగునా. లేచి మెత్తని హంసతూలికా తల్పం మీద పడుకో. ఓ భూనాధా! ఇన్నాళ్లు ఈ భూమిని పాలించిన నీవు, అవసాన సమయంలో కూడా భూదేవిని వదల లేక. ఆమెను కౌగలించుకొని పడుకున్నావా!

ఓ వానరవీరా! ఎంతో కష్టపడి, స్వర్గాన్ని తలదన్నే విధంగా, ఈ కిష్కింధను నిర్మించావు. ఇప్పుడు ఆ కిష్కింధను వదిలి ఎక్కడకు పోతున్నావు? నాధా! నేను నీ వియోగము తట్టుకోలేకున్నాను. నన్ను విడిచి వెళ్లవద్దు. నిన్ను ఈ స్థితిలో చూచి కూడా నా హృదయం బద్దలు కాలేదంటే, నా గుండె కఠినమైన పాషాణము అనుకుంటాను. అయినా కాలగతిని ఎవరు తప్పించగలరు. ఈ కాలమే నిన్ను సుగ్రీవుని చేతిలో మరణించేట్టు చేసింది.
నాధా! నేను నీకు భార్యగా ఉన్నాను. నేను కాకుండా ఎంతో మంత్రి స్త్రీలు ఉన్నారు కదా! కానీ నీవు ఆ సుగ్రీవుని భార్యను కోరుకున్నావు. అతనిని రాజ్యము నుండి వెళ్లగొట్టావు. దాని ఫలితమే నీకు సంప్రాప్తించిన ఈ దుర్మరణం. నాధా! నీవు సుగ్రీవునితో యుద్ధానికి పోకముందు ఎన్నోవిధాలుగా చెప్పాను. సుగ్రీవునితో సంధి చేసుకోమన్నాను. కానీ నీవు నా మాటలను పెడచెవిని పెట్టావు. పైగా నన్ను నిందించావు. కోరి కోరి మరణాన్ని కౌగలించుకున్నావు.

నాధా! రాముడు నిన్ను చంపినందుకు నేను చారించడం లేదు. కానీ ఏ నాడూ కష్టము గానీ, దు:ఖము కానీ అనుభవించని నేను ఈ వైధవ్య దుఃఖమును అనుభవించవలసి రావడం చాలా బాధగా ఉంది. నాధా! నీ కుమారుడు అంగదుని చూడండి. చిన్నప్పటి నుండి అల్లారుముద్దుగా పెరిగాడు. ఇప్పుడు పినతండ్రి సుగ్రీవుని వశమయ్యాడు. ఎన్ని బాధలు పడతాడో ఏమో!

నాయనా! అంగదా! నీ తండ్రివాలిని చూడు. కడసారి దర్శనం చేసుకో. ఇంక మీదట రోజూ చూచే నీ తండ్రి ముఖం రేపటి నుండి నీకు కనిపించదు. నాథా! నీ కుమారుడు అంగదుడు నిన్ను పిలుస్తున్నాడు. అంగదుని పలకరించు. అతనికి జీవితంలో నడుచుకోవలసిన జాగ్రత్తలు చెప్పు.
నాధా! నిన్ను చంపడం ద్వారా రాముడు తన ప్రతిజ్ఞను నెరవేర్చుకున్నాడు. సుగ్రీవునికి ఇచ్చిన మాటను నిలబెట్టుకున్నాడు. ఓ సుగ్రీవా! నీ కోరిక తీరింది కదా! ఇంక నీ భార్య రుమ నీకు లభిస్తుందిలే. నీవు ఏ దిగులు, భయమూ లేకుండా ఈ కిష్కింధను ఏలుకో! నీ అన్న వాలిని చంపించావు కదా! ఇంకనీకు అడ్డేముంది.

నాధా! నేను ఇంతగా మాట్లాడుతున్నా నువ్వు ఒక్కమాట కూడా పలుకవేమి? మాట్లాడు. నేనే కాదు. నీ భార్యలందరూ వచ్చి ఉన్నారు. వారి వంక కన్నెత్తి చూడు. వారిని పలకరించు.” అని తార, ఆమెతో వచ్చిన వాలి భార్యలు వలా వలా ఏడుస్తున్నారు. అంగదుని పట్టుకొని రోదిస్తున్నారు.
తారకు ఇంకా ఆశ చావలేదు. వాలి మరలా బతుకుతాడని ఆశతో వాలిని కుదిపి కుదిపి ఏడుస్తూ ఉంది. “ఓ నాధా! నేను, అంగదుడు ఏమి అపరాధము చేసామని మమ్ములను విడిచి పోతున్నావు. తెలిసో తెలియకో మేము నీ పట్ల ఏమైనా అపరాధము చేస్తే దానిని క్షమించు. నీ పాదాలు పట్టి వేడుకుంటున్నాను.” అని వాలి పాదాల మీద తల పెట్టి ఏడుస్తూ ఉంది తార. భర్త లేని బతుకు తనకు వ్యర్ధమని ఎంచి, తార తన భర్త వాలితో పాటు ప్రాయోపవేశము చెయ్యాలని నిర్ణయించుకుంది.

శ్రీమద్రామాయణము
కిష్కింధా కాండము ఇరువదవ సర్గ సంపూర్ణము
ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్

కిష్కింధాకాండ ఏకవింశః సర్గః (21) >>>

Kishkindha Kanda Sarga 19 In Telugu – కిష్కింధాకాండ ఏకోనవింశః సర్గః

Kishkindha Kanda Sarga 19

కిష్కింధాకాండంలో ఏకోనవింశం సర్గంలో, హనుమంతుడు లక్ష్మణుడిని ఆశ్వాసన ఇస్తాడు మరియు రాముని సహాయాన్ని పూర్తిచేస్తాడు. వాల్మీకి మహర్షి సహాయంతో రామాయణ కథని ఆరంభిస్తాడు. రాముడు హనుమంతుడి వర్ణనను ఆదరిస్తున్నాడు, అది పూర్వజన్మ సంస్కారాన్ని అనుసరించి హనుమంతుడి అదృష్టాన్ని శ్రేష్టిస్తాడని వెలుగులు వ్యక్తం చేస్తాడు.

తారాగమనమ్

స వానరమహారాజః శయానః శరవిక్షతః |
ప్రత్యుక్తో హేతుమద్వాక్యైర్నోత్తరం ప్రత్యపద్యత || ౧ ||

అశ్మభిః ప్రవిభిన్నాంగః పాదపైరాహతో భృశమ్ |
రామబాణేన చ క్రాంతో జీవితాంతే ముమోహ సః || ౨ ||

తం భార్యా బాణమోక్షేణ రామదత్తేన సంయుగే |
హతం ప్లవగశార్దూలం తారా శుశ్రావ వాలినమ్ || ౩ ||

సా సపుత్రాప్రియం శ్రుత్వా వధం భర్తుః సుదారుణమ్ |
నిష్పపాత భృశం త్రస్తా మృగీవ గిరిగహ్వరాత్ || ౪ ||

యే త్వంగదపరీవారా వానరా భీమవిక్రమాః |
తే సకార్ముకమాలోక్య రామం త్రస్తాః ప్రదుద్రువుః || ౫ ||

సా దదర్శ తతస్త్రస్తాన్ హరీనాపతతో ద్రుతమ్ |
యూథాదివ పరిభ్రష్టాన్ మృగాన్నిహతయూథపాన్ || ౬ ||

తానువాచ సమాసాద్య దుఃఖితాన్ దుఃఖితా సతీ |
రామవిత్రాసితాన్ సర్వాననుబద్ధానివేషుభిః || ౭ ||

వానరా రాజసింహస్య యస్య యూయం పురఃసరాః |
తం విహాయ సుసంత్రస్తాః కస్మాద్ద్రవథ దుర్గతాః || ౮ ||

రాజ్యహేతోః స చేద్భ్రాతా భ్రాత్రా రౌద్రేణ పాతితః |
రామేణ ప్రహితై రౌద్రైర్మార్గణైర్దూరపాతిభిః || ౯ ||

కపిపత్న్యా వచః శ్రుత్వా కపయః కామరూపిణః |
ప్రాప్తకాలమవిక్లిష్టమూచుర్వచనమంగనామ్ || ౧౦ ||

జీవపుత్రే నివర్తస్వ పుత్రం రక్షస్వ చాంగదమ్ |
అంతకో రామరూపేణ హత్వా నయతి వాలినమ్ || ౧౧ ||

క్షిప్తాన్ వృక్షాన్ సమావిధ్య విపులాశ్చ శిలాస్తథా |
వాలీ వజ్రసమైర్బాణై రామేణ వినిపాతితః || ౧౨ ||

అభిద్రుతమిదం సర్వం విద్రుతం ప్రసృతం బలమ్ |
అస్మిన్ ప్లవగశార్దూలే హతే శక్రసమప్రభే || ౧౩ ||

రక్ష్యతాం నగరద్వారమంగదశ్చాభిషిచ్యతామ్ |
పదస్థం వాలినః పుత్రం భజిష్యంతి ప్లవంగమాః || ౧౪ ||

అథవారుచితం స్థానమిహ తే రుచిరాననే |
ఆవిశంతి హి దుర్గాణి క్షిప్రమన్యాని వానరాః || ౧౫ ||

అభార్యాశ్చ సభార్యాశ్చ సంత్యత్ర వనచారిణః |
లుబ్ధేభ్యో విప్రయుక్తేభ్యస్తేభ్యో నస్తుములం భయమ్ || ౧౬ ||

అల్పాంతరగతానాం తు శ్రుత్వా వచనమంగనా |
ఆత్మనః ప్రతిరూపం సా బభాషే చారుహాసినీ || ౧౭ ||

పుత్రేణ మమ కిం కార్యం కిం రాజ్యేన కిమాత్మనా |
కపిసింహే మహాభాగే తస్మిన్ భర్తరి నశ్యతి || ౧౮ ||

పాదమూలం గమిష్యామి తస్యైవాహం మహాత్మనః |
యోఽసౌ రామప్రయుక్తేన శరేణ వినిపాతితః || ౧౯ ||

ఏవముక్త్వా ప్రదుద్రావ రుదంతీ శోకకర్శితా |
శిరశ్చోరశ్చ బాహుభ్యాం దుఃఖేన సమభిఘ్నతీ || ౨౦ ||

ఆవ్రజంతీ దదర్శాథ పతిం నిపతితం భువి |
హంతారం దానవేంద్రాణాం సమరేష్వనివర్తినామ్ || ౨౧ ||

క్షేప్తారం పర్వతేంద్రాణాం వజ్రాణామివ వాసవమ్ |
మహావాతసమావిష్టం మహామేఘౌఘనిఃస్వనమ్ || ౨౨ ||

శక్రతుల్యపరాక్రాంతం వృష్ట్వేవోపరతం ఘనమ్ |
నర్దంతం నర్దతాం భీమం శూరం శూరేణ పాతితమ్ || ౨౩ ||

శార్దూలేనామిషస్యార్థే మృగరాజం యథా హతమ్ |
అర్చితం సర్వలోకస్య సపతాకం సవేదికమ్ || ౨౪ ||

నాగహేతోః సుపర్ణేన చైత్యమున్మథితం యథా |
అవష్టభ్య చ తిష్ఠంతం దదర్శ ధనురుత్తమమ్ || ౨౫ ||

రామం రామానుజం చైవ భర్తుశ్చైవానుజం శుభా |
తానతీత్య సమాసాద్య భర్తారం నిహతం రణే || ౨౬ ||

సమీక్ష్య వ్యథితా భూమౌ సంభ్రాంతా నిపపాత హ |
సుప్త్వేవ పునరుత్థాయ ఆర్యపుత్రేతి క్రోశతీ |
రురోద సా పతిం దృష్ట్వా సందితం మృత్యుదామభిః || ౨౭ ||

తామవేక్ష్య తు సుగ్రీవః క్రోశంతీం కురరీమివ |
విషాదమగమత్కష్టం దష్ట్వా చాంగదమాగతమ్ || ౨౮ ||

ఇత్యార్షే శ్రీమద్రామాయణే వాల్మీకీయే ఆదికావ్యే కిష్కింధాకాండే ఏకోనవింశః సర్గః || ౧౯ ||

Kishkindha Kanda Sarga 19 Meaning In Telugu

వాలిని రాముడు తన బాణంతో కొట్టడం, వాలి పడిపోవడం, చనిపోయే స్థితిలో ఉండటం వాలి భార్య తారకు తెలిసింది. వాలి, తారల కుమారుడు అంగదుడు ఆమె పక్కనే ఉన్నాడు. తార, అంగదులు వాలి దుర్మరణానికి ఎంతో దుఃఖించారు. వాలి దగ్గరకు పరుగు పరుగున వస్తున్నారు.
అప్పటికే, ధనుస్సును ధరించి, కాలయముని మాదిరి నిలబడి ఉన్న రాముని చూచి వానరులు అందరూ పారిపోయారు. పారి పోతున్న వానరులను చూచింది తార. తార వారిని చూచి ఇలా పలికింది. “ఓ వానరులారా! ఇప్పటి వరకూ మీరు మీ రాజు వాలి వెంట ఉండే వాళ్లు కదా. ఇప్పుడు ఎందుకు ఇలా పారిపోతున్నారు. రాజ్యం కోసరం సుగ్రీవుడు, తాను ఏమీ చేయలేక, రాముని సాయంతో మీ రాజు వాలిని చంపించాడు. మీరు ఎందుకు పారిపోతున్నారు? భయపడకండి. పారిపోకండి. నాతో రండి.” అని అన్నది తార.

పారిపోతున్న వానరులు తార మాటలు విని వెనక్కు తిరిగి వచ్చారు. తారను చూచి ఇలా అన్నారు. “అమ్మా తారా! ముందు నీవు, నీ కుమారుడు అంగదుడిని రక్షించుకో. లేకపోతే రాముడు అంగదుడిని కూడా చంపుతాడు. సుగ్రీవునికి అడ్డం లేకుండా చేస్తాడు. రాముడు వాలిని చంపగానే, మేమందరమూ భయంతో పారిపోయాము. అమ్మా తారా! నీవు అంగదుని రాజుగా అభిషేకించు. మేమందరమూ అంగదుని, వాలిని సేవించినట్టు సేవిస్తాము.” అని ఎవరికి తోచినట్టు వారు అరిచారు.

మరి కొందరు తారను చూచి “తారా! నీవు అంగదుడు ఇక్కడ ఉండటం మంచిది కాదు. సుగ్రీవుడు, అతని మంత్రులు రాజదుర్గములను ఆక్రమించుకుంటున్నారు. ఇప్పటిదాకా మనము సుగ్రీవుని అతని మంత్రులను నానా కష్టాలుపెట్టాము. వాళ్లు ఇప్పుడు మనమీద పగతీర్చుకొనే అవకాశం ఉంది. కాబట్టి నీవు అంగదునితో కలిసి పారిపో” అని సలహా ఇచ్చారు.

ఆ మాటలు విన్న తార వారితో ఇలా అంది. “ఓ వానరవీరులారా! నా సర్వస్వము అయిన నా భర్త పోయాక, నాకు ఈ రాజ్యంతో, నా కొడకుతో, ఈ శరీరంతో పనేముంది. నేను నా భర్త వద్దకు వెళ్లాలి. నా భర్త ఎక్కడ ఉన్నాడు. ఏస్థితిలో ఉన్నాడు.” అంటూ ఏడుస్తూ వాలి వద్దకు పరుగెత్తింది.
దుందుభి లాంటి రాక్షసులను మట్టుబెట్టిన వాలి, పరాక్రమంలో దేవేంద్రునితో సమానమైన వాలి, మరణావస్థలో నేలమీద పడి ఉండటం చూచింది. వాలి దేహము పక్కన ధనుస్సు ఊతంగా పట్టుకొని నిలబడి ఉన్న రాముని, లక్ష్మణుని, తన భర్త వాలి తమ్ముడు సుగ్రీవునీ చూచింది. నేరుగా వెళ్లి తన భర్త శరీరం మీద పడిపోయింది. “ఆర్య పుత్రా! లేవండి. నేను మీ తారను వచ్చాను లేవండి.” అంటూ రోదిస్తూ ఉంది. తన వదిన తారను, తన అన్నకుమారుడు అంగదుని చూచి సుగ్రీవునికి దుఃఖము ఆగలేదు.

శ్రీమద్రామాయణము
కిష్కింధా కాండము పంతొమ్మిదవ సర్గ సంపూర్ణము
ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్

కిష్కింధాకాండ వింశః సర్గః (20) >>>

Kishkindha Kanda Sarga 6 In Telugu – కిష్కింధాకాండ షష్ఠః సర్గః

Kishkindha Kanda Sarga 6

కిష్కింధాకాండలో షష్ఠ సర్గ, హనుమంతుడు సీతను వెతికే ప్రస్థానంలో కీలకమైనది. అన్వేషణ బృందం దక్షిణ దిశలోని ఎడారి, అడవులు దాటింది. అన్వేషణలో వారు సింహిక అనే రాక్షసితో పోరాడుతారు, హనుమంతుడు ఆమెను సంహరిస్తాడు. ఎన్ని అడ్డంకులు వచ్చినా, హనుమంతుడు ధైర్యంతో ముందుకు సాగుతాడు. చివరికి, వారికి సంపాతి అనే జటాయువు సోదరుడు లభిస్తాడు, అతను సీత లంకలో ఉంది అని సమాచారమిస్తాడు. ఈ వార్తతో హనుమంతుడు, ఆంజనేయుడు, జాంబవంతుడు, అంగదుడు తదితరులు ఉత్సాహంగా లంకకు ప్రయాణించడానికి సిద్ధమవుతారు. ఈ సర్గలో హనుమంతుడి ధైర్యం, ప్రతిభ, అన్వేషణలో ఉత్సాహం ప్రధానంగా చూపిస్తాయి.

భూషణప్రత్యభిజ్ఞానమ్

పునరేవాబ్రవీత్ ప్రీతో రాఘవం రఘునందనమ్ |
అయమాఖ్యాతి మే రామ సచివో మంత్రిసత్తమః || ౧ ||

హనుమాన్ యన్నిమిత్తం త్వం నిర్జనం వనమాగతః |
లక్ష్మణేన సహ భ్రాత్రా వసతశ్చ వనే తవ || ౨ ||

రక్షసాఽపహృతా భార్యా మైథిలీ జనకాత్మజా |
త్వయా వియుక్తా రుదతీ లక్ష్మణేన చ ధీమతా || ౩ ||

అంతరప్రేప్సునా తేన హత్వా గృధ్రం జటాయుషమ్ |
భార్యావియోగజం దుఃఖమచిరాత్త్వం విమోక్ష్యసే || ౪ ||

అహం తామానయిష్యామి నష్టాం వేదశ్రుతీమివ |
రసాతలే వా వర్తంతీం వర్తంతీం వా నభస్తలే || ౫ ||

అహమానీయ దాస్యామి తవ భార్యామరిందమ |
ఇదం తథ్యం మమ వచస్త్వమవేహి చ రాఘవ || ౬ ||

న శక్యా సా జరయితుమపి సేంద్రైః సురాసురైః |
తవ భార్యా మహాబాహో భక్ష్యం విషకృతం యథా || ౭ ||

త్యజ శోకం మహాబాహో తాం కాంతామానయామి తే |
అనుమానాత్తు జానామి మైథిలీ సా న సంశయః || ౮ ||

హ్రియమాణా మయా దృష్టా రక్షసా క్రూరకర్మణా |
క్రోశంతీ రామ రామేతి లక్ష్మణేతి చ విస్వరమ్ || ౯ ||

స్ఫురంతీ రావణస్యాంకే పన్నగేంద్రవధూర్యథా |
ఆత్మనా పంచమం మాం హి దృష్ట్వా శైలతటే స్థితమ్ || ౧౦ ||

ఉత్తరీయం తయా త్యక్తం శుభాన్యాభరణాని చ |
తాన్యస్మాభిర్గృహీతాని నిహితాని చ రాఘవ || ౧౧ ||

ఆనయిష్యామ్యహం తాని ప్రత్యభిజ్ఞాతుమర్హసి |
తమబ్రవీత్తతో రామః సుగ్రీవం ప్రియవాదినమ్ || ౧౨ ||

ఆనయస్వ సఖే శీఘ్రం కిమర్థం ప్రవిలంబసే |
ఏవముక్తస్తు సుగ్రీవః శైలస్య గహనాం గుహామ్ || ౧౩ ||

ప్రవివేశ తతః శీఘ్రం రాఘవప్రియకామ్యయా |
ఉత్తరీయం గృహీత్వా తు శుభాన్యాభరణాని చ || ౧౪ ||

ఇదం పశ్యేతి రామాయ దర్శయామాస వానరః |
తతో గృహీత్వా తద్వాసః శుభాన్యాభరణాని చ || ౧౫ ||

అభవద్బాష్పసంరుద్ధో నీహారేణేవ చంద్రమాః |
సీతాస్నేహప్రవృత్తేన స తు బాష్పేణ దూషితః || ౧౬ ||

హా ప్రియేతి రుదన్ ధైర్యముత్సృజ్య న్యపతత్ క్షితౌ |
హృది కృత్వా తు బహుశస్తమలంకారముత్తమమ్ || ౧౭ ||

నిశశ్వాస భృశం సర్పో బిలస్థ ఇవ రోషితః |
అవిచ్ఛిన్నాశ్రువేగస్తు సౌమిత్రిం వీక్ష్య పార్శ్వతః || ౧౮ ||

పరిదేవయితుం దీనం రామః సముపచక్రమే |
పశ్య లక్ష్మణ వైదేహ్యా సంత్యక్తం హ్రియమాణయా || ౧౯ ||

ఉత్తరీయమిదం భూమౌ శరీరాద్భూషణాని చ |
శాద్వలిన్యాం ధ్రువం భూమ్యాం సీతయా హ్రియమాణయా || ౨౦ ||

ఉత్సృష్టం భూషణమిదం తథారూపం హి దృశ్యతే |
ఏవముక్తస్తు రామేణ లక్ష్మణో వాక్యమబ్రవీత్ || ౨౧ ||

నాహం జానామి కేయూరే నాహం జానామి కుండలే |
నూపురే త్వభిజానామి నిత్యం పాదాభివందనాత్ || ౨౨ ||

తతః స రాఘవో దీనః సుగ్రీవమిదమబ్రవీత్ |
బ్రూహి సుగ్రీవ కం దేశం హ్రియంతీ లక్షితా త్వయా || ౨౩ ||

రక్షసా రౌద్రరూపేణ మమ ప్రాణైః ప్రియా ప్రియా |
క్వ వా వసతి తద్రక్షో మహద్వ్యసనదం మమ || ౨౪ ||

యన్నిమిత్తమహం సర్వాన్నాశయిష్యామి రాక్షసాన్ |
హరతా మైథిలీం యేన మాం చ రోషయతా భృశమ్ |
ఆత్మనో జీవితాంతాయ మృత్యుద్వారమపావృతమ్ || ౨౫ ||

మమ దయితతరా హృతా వనాంతా-
-ద్రజనిచరేణ విమథ్య యేన సా |
కథయ మమ రిపుం త్వమద్య వై
ప్లవగపతే యమసన్నిధిం నయామి || ౨౬ ||

ఇత్యార్షే శ్రీమద్రామాయణే వాల్మీకీయే ఆదికావ్యే కిష్కింధాకాండే షష్ఠః సర్గః || ౬ ||

Kishkindha Kanda Sarga 6 Meaning In Telugu

సుగ్రీవుడు రాముని చూచి ఇలా అన్నాడు. “రామా! నీ గురించి హనుమంతుడు నాకు అంతా చెప్పాడు. నీవు నీ సోదరుడు లక్ష్మణుడు ఈ అరణ్యవాసము ఎందుకు చేస్తున్నారో వివరంగా చెప్పాడు. నీ భార్య సీతను మీరు లేని సమయమున ఒక రాక్షసుడు అపహరించిన విషయం కూడా చెప్పాడు. నీవు నాకు మిత్రుడవు అయినావు. ఇంక నీ దు:ఖమును విడిచి పెట్టు. నీ భార్య సీత ఎక్కడ ఉన్నా వెతికి తీసుకొని వచ్చి నీకు అప్పగిస్తాను. నీ దు:ఖాన్ని తొలగిస్తాను. నీ భార్య ఆకాశములో ఉన్నా, పాతాళములో ఉన్నా వెతికి తీసుకొని వస్తాను. ఇది సత్యము. నేను మాట తప్పను.

రామా! నీవు చెబుతుంటే నాకు ఒక విషయం గుర్తుకు వస్తూ ఉంది. ఒక రోజు మేమందరమూ ఈ పర్వత శిఖరము మీద కూర్చుని ఉండగా ఒక రాక్షసుడు ఒక స్త్రీని అపహరించుకు పోవడం, ఆమె రామా, రామా అని అరవడం మేము చూచాము. ఆమె సీతయే. సందేహము లేదు. ఆ రాక్షసుడు రావణుడు అయి ఉంటాడు. ఆమె అలా ఏడుస్తూ తన పైనున్న వస్త్రములో కొన్ని ఆభరణములను మూటగా కట్టి జారవిడిచినది. ఆ మూట మా దగ్గర పడింది. మేము వాటిని మా దగ్గరే ఉంచాము. వాటిని నీకు చూపిస్తాను. ఆ ఆభరణములను నీవు గుర్తు పట్టగలవేమో చూడు.”అని అన్నాడు సుగ్రీవుడు.

ఆ మాటలు విని రాముడు ఉత్సాహంగా “మిత్రమా! ఆ ఆభరణములు వస్త్రము త్వరగా తీసుకొనిరా. నా సీత ఆభరణములు, వస్త్రము నేను చూడాలి.” అని ఆతురతగా అన్నాడు రాముడు. సుగ్రీవుడు వెంటనే పక్కనేఉన్న గుహలోకి వెళ్లాడు.

క్షణములో ఒక ఉత్తరీయములో కట్టబడిన ఆభరణములను తీసుకొని వచ్చాడు. “రామా! ఇదే ఆ వస్త్రము. ఇవే ఆ ఆభరణములు. చూడు. ఇవి నీ భార్య సీతకు చెందినవేమో!”అని అన్నాడు.

రాముడు ఆ ఉత్తరీయమును, ఆభరణములను చూచాడు. రాముని కళ్లనిండా నీళ్లు కమ్మాయి. ఏమీ కనిపించడం లేదు మనసు వశం తప్పింది. “హా సీతా!” అంటూ కిందపడి పోయాడు. రాముడు ఆ ఆభరణములను ఉత్తరీయమును తన గుండెలకు హత్తుకున్నాడు. రాముని శ్వాస భారంగా వస్తూ ఉంది. నోట మాట రావడం లేదు. ఉ ద్వేగంతో ఉన్నాడు. రాముని కళ్ల నుండి నీరు ధారాపాతంగా కారుతూ ఉంది. ఏడుస్తూ లక్ష్మణుని వంక చూచాడు.

“లక్ష్మణా! సీతను ఆ రాక్షసుడు అపహరించుకు పోతున్నప్పుడు సీత జారవిడిచిన ఆభరణములు, ఉత్తరీయము చూడు. ఇవి మెత్తని గడ్డి మీద పడి ఉంటాయి. అందుకనే విరిగిపోకుండా ఉ న్నాయి. లక్ష్మణా! సీత ఆభరణములను నీవు గుర్తు పట్టగలవా!”అని అడిగాడు. అప్పుడు లక్ష్మణుడు రామునితో ఇలా అన్నాడు.

“రామా! నాకు సీత ధరించే ఏ ఆభరణముల గురించి అంతగా తెలియదు. నేను ప్రతిరోజూ ఆమెకు పాదాభివందనము చేయునపుడు ఆమె కాళ్లకు ధరించే నూపురములు చూస్తూ ఉంటాను. కాబట్టి అవి మాత్రమే గుర్తు పట్టగలను.” అని అన్నాడు. (లక్ష్మణుడు చెప్పినట్టుగా రాయబడి ఉన్న ఈ శ్లోకము ప్రాచ్య ప్రతిలో లేదు అని పండితుల అభిప్రాయము.)

ఆ ఆభరణములను చూచి రాముడు సుగ్రీవునితో ఇలా అన్నాడు. “సుగ్రీవా! ఇవి నిస్సంశయముగా నా సీత ఆభరణములే. ఇది నా సీత ధరించిన ఉత్తరీయము. సీతను అపహరించిన ఆ రాక్షసుడు సీతను ఏ దేశమునకు తీసుకొని వెళ్లాడో చెప్పగలవా? ఆ రాక్షసుడు. ఎక్కడ ఉంటాడో చెప్పగలవా? వాడి మూలంగా రాక్షస జాతి అంతా సర్వనాశనం అవుతుంది. ఇది సత్యము. సీతను అపహరించి ఆ రాక్షసుడు తన మృత్యువును తానే కొని తెచ్చుకున్నాడు. సుగ్రీవా! చెప్పు. ఆ రాక్షసుడి గురించిన వివరాలు చెప్పు. వాడు ఎక్కడ ఉంటాడో చెప్పు. ఇప్పుడే వాడిని సంహరిస్తాను.” అని కోపావేశంతో ఊగిపోతూ అన్నాడు రాముడు.

శ్రీమద్రామాయణము
కిష్కింధాకాండము ఆరవ సర్గ సంపూర్ణము
ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్ ఓం తత్సత్

కిష్కింధాకాండ సప్తమః సర్గః (7) >>